El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, creu que el Govern espanyol hauria de pagar els sous de regidors i alcaldes i que hauria de ser una partida inclosa dins els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Segons Torramadé, així, els salaris dels càrrecs electes deixarien de ser una càrrega per a les finances municipals. A més, perquè el que cobren els polítics deixi de ser un assumpte "polèmic" abans i després de cada nova cita electoral, Torramadé aposta per definir per llei les retribucions. D'aquesta manera, opina, hi hauria més transparència i s'evitaria que algú es volgués dedicar a la política amb l'únic objectiu d'enriquir-se i no amb vocació de servei.

Els sous del càrrecs electes als ajuntaments no haurien de ser una càrrega per a les arques municipals. Jaume Torramadé creu que "no és una despesa més que s'ha de treure de cada corporació" i que, de fer-se així, s'eliminaria una important pressió sobre les finances locals, en algunes poblacions actualment molt precàries. La mesura, a banda de sumar transparència també acabaria amb les especulacions habituals entorn dels sous dels alcaldes i regidors.

Torramadé considera que se'n fa "un gra massa" en les discussions habituals sobre què han de cobrar els càrrecs electes i defensa que els sous han de ser adequats a les funcions i les responsabilitats de la feina. "Hi ha d'haver una adequació equilibrada i justa entre la responsabilitat que tens i el que perceps per assumir-la", ha afirmat. És precisament per aquest motiu que aposta per la regulació per llei dels sous dels càrrecs electes.

"El debat sobre els sous que apareix cada quatre anys, seguirà existint sempre si no hi ha una norma clara sobre la quantitat que ha de rebre cadascú per la feina que fa", defensa Jaume Torramadé que creu que la llei hauria de fixar els sous segons el càrrec i segons el municipi. Segons el president, la normativa hauria de fixar un mínim i un màxim, però sense deixar massa marge per evitar "discussions" per a cada càrrec, ja sigui alcalde, tinent d'alcalde, regidor de l'equip de govern o regidor a l'oposició.

"Evitaríem mols conflictes" ha assegurat Torramadé, que creu que, a banda de guanyar transparència de cara a la ciutadania, també serviria perquè tothom que decidís presentar-se a unes eleccions sapigués quant cobraria i per quina feina. "Així ja saps, si et presentes a un ajuntament concret, el tram de sou on estàs i el que pots cobrar", afegeix el president que considera que aquesta mesura "deixaria les coses molt més clares" i donaria "més tranquil·litat" a l'àmbit de l'administració local.

Un debat clar i serè

Pel que fa al debat sobre l'excés d'adminstracions i sobre el paper que han de jugar les diputacions, Jaume Torramadé creu que cal obrir un debat clar i serè sobre la reorganització de les adminsitracions i que no es pot anar "a toc de declaració" i, menys, durant campanyes electorals. El president considera que seria "bo" obrir aquest debat perquè cal redefinir quin paper juga cada ens, ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

Torramadé entén que el paper de les diputacions ha de "canviar" però dubta que la millor opció sigui fer-les desaparèixer perquè, opina, és l'organisme que més recolza els ajuntaments i que els alcaldes senten "més a prop".