La catedràtica d'Hisenda Pública i membre de l'Institut d'Economia de Barcelona, Núria Bosch, va coordinar el segon Informe sobre Federalisme Fiscal, centrat en el finançament local.

Fusionar ajuntaments. A favor o en contra?

La fusió sempre és complicada perquè no només és una raó econòmica. També té conseqüències polítiques i pot crear problemes d'identitat. Al nostre país, tothom se sent molt identificat amb el seu municipi. Per això, des de l'informe, considerem prioritària la cooperació entre ajuntaments a l'hora de subministrar certs serveis públics. Un exemple seria la creació de mancomunitats. Crear economies d'escala per estalviar costos.

Els consistoris haurien d'incrementar la pressió fiscal per sortir d'una situació insostenible?

La solució no passa tant per augmentar els impostos, com ara incrementar l'IBI, sinó per canviar algunes pràctiques. Per exemple, els ajuntaments han fet una política de subministrar certs serveis de forma gratuïta quan s'hauria pogut fer pagar. És el cas de les piscines municipals gratuïtes, els poliesportius, l'organització d'actes cuturals. Potser és l'hora que s'hagi de fer pagar per aquests serveis ja que no són de primera necessitat ni tenen finalitat distributiva. Si fas pagar per aquests serveis, ajudes molt al finançament. Fent això gratuït, estàs subvencionant persones que podrien pagar.

Actualment hi ha diversos nivells d'administració pública: ajuntaments, consells comarcals, diputacions... És partidària de suprimir-ne algun?

Jo crec que en àrees rurals, els diferents nivells supramunicipals d'administració tenen sentit perquè fan una funció de suport dels municipis. En canvi, a les zones metropolitanes es podria fer una integració d'entitats tal i com ja s'està fent en alguns països. És el cas d'Anglaterra, on abans tenien comtats i municipis. Ara, estant fent una fusió de municipis principalment en les àrees urbanes on no és tan necessari aquest organisme.

Els ajuntaments catalans ?gasten 3 de cada 10 euros en el funcionament de serveis que no han de prestar obligatòriament.

És una qüestió que s'ha de ?revisar. S'hauria d'analitzar què fan els municipis i què estan obligats a fer per llei. Cal tenir en compte què és una despesa supletòria.