CCOO, UGT, el sindicat d'infermeria Satse i Metges de Catalunya van contradir ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, i van negar que estigui pròxima la possibilitat d'arribar a "cap acord" amb l'Institut Català de la Salut (ICS). Portaveus dels sindicats van precisar que no existeix "cap intenció d'arribar a cap tipus de pacte" si l'ICS manté la seva intenció de retallar 45 milions d'euros en el capítol de personal i nòmines dels 40.000 sanitaris abans que finalitzi l'any, i a més no ofereix garanties que el 2012 no es produeixen noves retallades. El conseller Ruiz, tot i això, es va mostrar convençut en una entrevista amb Rac1 que la setmana que ve l'ICS i els sindicats Metges de Catalunya (MC), CCOO i Satse tancaran un acord laboral. Només CCOO va admetre converses amb l'ICS, si bé va negar qualsevol acord. barcelona |europa press

Molts Centres d'Atenció Primària (CAP) de Barcelona han rebut l'ordre formal i concreta de no demanar més gastroscòpies i de limitar les colonoscòpies a les urgents. Ambdós són els millors mètodes de diagnòstic dels càncers a l'estómac o als intestins. El text enviat pel SAP (Servei d' Atenció Primària) de l'Esquerra de l' Eixample de Barcelona als CAP de la seva jurisdicció és el següent: "Ens han trucat des del servei d'endoscòpies de l'Hospital Clínic dient-nos que ens retornaran unes cent peticions de colonoscòpies i de gastroscòpies amb sedació ja enviades, per no poder-les assumir. Per tant, encara que el "siapweb" ( la web de programació de les proves) ens permeti passar-les al Clínic, no ho hem de fer, ja que ens les tornaran. En conseqüència, preguem només passeu les colonoscòpies urgents i a l'Hospital de Sant Pau (en queden molt poques) i la resta, ordinàries i preferents, les acumuleu. Pel que fa a les gastroscòpies amb sedació, com que no tenim alternativa, les acumuleu. Si teniu qualsevol cas que sigui molt urgent, us poseu en comunicació amb R. G. ( 93.329 XX XX). Gràcies".

Sanitàriament, Barcelona està dividida en dues grans zones, amb un SAP a cadascuna. Són unitats administratives jerarquitzades de l'Institut Català de Salut, és a dir de la Conselleria de Boi Ruiz. El text reproduït afecta a tots els CAP de l'esquerra de l'Eixample, o sigui a l'assistència primària d'un mig milió d'usuaris.

Molt probablement l'altre SAP barceloní, que té com a referent un hospital col·lapsat, ja hagin pres, o hagi de prendre aviat, mesures semblants.

Les proves retallades impliquen un descens espectacular de l'atenció sanitària en un camp molt greu, de vida o de mort. En efecte, en endarrerir aquelles proves, una d'elles indefinidament, sorgeix el perill obvi que un càncer, curable amb diagnòstic precoç, faci metàstasi i causi la mort, de forma inevitable. Una font mèdica va manifestar a aquest diari: "Des del primer moment, els metges ens vàrem manifestar cridant "Les retalles maten". Avui, des d'un punt merament científic, queda provat que això és una gran veritat. No crec que hi hagi cap metge honest i responsable que ho pugui posar en dubte".

La mateixa font va manifestar que en alguns CAP barcelonins hi ha un endarreriment de tres mesos per aconseguir una visita a qualsevol especialista. "Donem hora per a finals de gener, quan abans la norma era d'uns quinze dies, o menys", diu la font.

Canvi de model?

Totes les fonts mèdiques consultades afirmen enèrgicament que aquests fets mostren com l'actual política de la Generalitat està destinada a ensorrar l'assistència sanitària pública, que passaria a ser com l'antiga beneficència, ben forta sota els primers decennis del franquisme, en benefici de la privada. Boi Ruiz ha encarnat aquesta última durant molts anys.

"Com a metges - afegeix la font - tant ens fa curar a un pacient de l'assistència pública com de la privada. Però, aquí i ara, veiem quina és la realitat d'una i altra. No hi ha cap dubte que la pública és millor. Els nostres misèrrims sous, els pitjors ??d'Espanya, mostren que no ho diem per interès personal. La privada no solament és pitjor sinó que no pot millorar. Ho demostra el fet que la Unió Catalana d' Hospitals hagi estat durant tants anys presidida per Boi Ruiz, mentre el Consorci Hospitalari de Catalunya està dominat per personatges comparables, com Josep Abelló i Carles Manté".

Finalment, una important figura de la medicina catalana, amb el carnet de CDC a la butxaca, va dir en privat que "Boi Ruiz té els dies comptats com a conseller".

Altres font ho desmentiren. Una d'elles afirmà que "Ruiz està tocat, per haver usat unes formes molt brutals. Però no sembla que Artur Mas tingui cap alternativa. Ara Ruiz busca un acord, que passades les eleccions incompliria descaradament, amb, per aquest ordre, Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT) i Metges de Catalunya. No cal oblidar el gran nombre de persones de sindicats dits de classe que formen part de la cúpula d'ens sanitaris, on no hi fan res de bo. Tampoc no cal oblidar l'alta quantitat d' alliberats sindicals, igualment inútils. Aquests, a més, de vegades són uns desconeguts en els centres, fins i tot pels treballadors als que diuen que defensen".