Història amb final feliç. En Joel Coll, el nen de 6 anys de Banyoles que tenia leucèmia, s'ha salvat. Així ho ha confirmat la família penjant un vídeo a Internet on es mostra l'escena en què el pare dóna la notícia al nen i a la mare. D'aquesta manera s'ha anunciat que la transfusió de cordó umbilical que va rebre el nen, fa just un mes, ha funcionat. Segons informa la família, ara mateix en Joel ja genera nova sang que és 100% igual a la del cordó umbilical.

Després d'una intensa campanya per trobar donant i davant la necessitat urgent d'un trasplantament, la història d'en Joel Coll ha acabat de la millor manera. Tot va començar fa set mesos, quan es va detectar que el nen de 6 anys tenia leucèmia. L'infant de Banyoles va haver de començar el tractament per poder guarir-se de la malaltia que patia. Inicialment, la situació semblava favorable ja que hi havia dos donants compatibles amb en Joel. Però finalment, els donants es van fer enrere, un per motius mèdics, i el nen no podia seguir amb el tractament sense una medul·la òssia compatible.

Per això, davant aquesta situació, la família va començar una intensa campanya muntant parades pel centre de Banyoles i fent públic el cas a través de les xarxes socials per intentar trobar un donant que fos compatible amb en Joel. Per fer més efectiva la crida, a mitjans d'agost es va organitzar una jornada especial al CAP de la capital del Pla de l'Estany per trobar un donant de medul·la compatible. La sorpresa va ser que al final d'aquest dia extraordinari per a la captació de donants, gairebé 800 persones havien anat a les instal·lacions del centre sanitari de Banyoles per comprovar si podien ser compatibles amb el nen.

La recerca de donants no es va limitar al Pla de l'Estany i es va estendre al conjunt de les comarques gironines. Per això, durant el mes d'agost, l'hospital Josep Trueta va acumular més de 1.300 persones, entre Girona i Banyoles, que van decidir fer-se donants de medul·la. Mentre, en canvi, la mitjana habitual de nous donants de medul·la òssia a l'hospital Trueta és de 3 persones al mes.

El nen necessitava un trasplantament de medul·la òssia, o de cordó umbilical, abans del setembre per poder salvar-se de la leucèmia. In extremis la Fundació Josep Carreras va anunciar a la família, a finals d'agost, que hi havia un cordó umbilical compatible per a en Joel. Immediatament, un cop fetes totes les proves de compatibilitat i després de confirmar que aquesta transfusió podia salvar la vida del nen, es va iniciar el procés definitiu per finalitzar amb la malaltia que patia el nen. Així, a principis de setembre en Joel va ingressar a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona per rebre l'esperada transfusió de cordó.

Un donant de cada 40.000

El cas d'en Joel Coll era bastant atípic ja que, segons les estadístiques, només un de cada 40.000 donants era compatible amb el nen. Però les xifres es van quedar enrere quan va sorgir el cordó umbilical que permetia finalitzar tot el procés per guarir el nen de Banyoles de la leucèmia que patia. I així ha estat. En Joel va rebre la transfusió de cordó a mitjan setembre i, just un mes després, s'ha confirmat que l'operació ha acabat amb èxit rotund.

La família ha optat novament per les noves tecnologies per anunciar, en aquest cas, el final feliç de la història. A través de la plataforma de YouTube, es pot veure el vídeo en què el pare enregistra l'escena on es dóna la bona notícia. Ell mateix informa la mare i el nen que l'equip mèdic de l'hospital ha confirmat que la sang que genera en Joel és 100% la de la persona que va donar el cordó umbilical. Entre llàgrimes i emoció, la família rep la notícia més esperada en els últims set mesos. I és que tot i les poques possibilitats, segons les xifres, de trobar un donant compatible, els familiars d'en Joel no es van rendir i van fer una crida massiva, gràcies a Internet i les xarxes socials, per trobar una persona compatible. Finalment, no només es va aconseguir un cordó umbilical compatible, sinó que el nen ha aconseguit salvar-se de la leucèmia que patia. La família acaba el vídeo agraint el suport rebut al llarg del procés. Perquè la solidaritat de la gent ha fet possible aquest final feliç.