Els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Lloret, Tossa, Blanes i Platja d'Aro van deixar ahir de prestar servei d'urgències a les nits. La mesura es va fer efectiva segons la data que va preveure i anunciar el Departament de Salut en el marc de la reordenació de l'atenció continuada, que des de setembre ha afectat 14 ambulatoris de les comarques gironines. Com ja va passar després que es posessin en marxa les dues anteriors clausures (al Ripollès el dia 5 de setembre, i a la Selva Interior el 12 del mateix mes), la fi del servei en aquestes poblacions costaneres ha engegat una nova onada de protestes d'usuaris, professionals i en algun cas, autoritats polítiques.

A Lloret de Mar més de 500 persones van van concentrar-se davant del CAP situat al carrer Girona per mostrar el rebuig cap a les mesures de Salut. La concentració estava organitzada per una plataforma ciutadana antiretallades, i s'afegeix a les manifestacions i actes de protesta que hi ha hagut a Blanes des de principis de setembre. L'última d'aquestes es va fer dissabte passat per aquest mateix motiu. En aquella ocasió, la manifestació va congregar gairebé un miler d'usuaris.

La concentració de Lloret, per la seva banda, va comptar amb la participació de gent de totes les edats i va estar amenitzada amb una representació teatral. A més de ciutadans i sanitaris, l'acte també va comptar amb la presència d'algun regidor de l'Ajuntament.

Acampats al consistori

A la mateixa hora que es desenvolupava la protesta de Lloret, desenes de persones van situar-se davant l'Ajuntament de Breda per reclamar l'aturada al tancament d'urgències nocturnes. Els usuaris que porten més d'un mes dormint al CAP de la localitat van canviar per una nit d'ubicació per anar a protestar al consistori, ja que la intenció era fer coincidir la protesta amb la celebració del ple municipal. Uns representants van entrar a la sala on se celebrava aquest acte per participar-hi a través de preguntes als membres de l'Ajuntament per demanar explicacions als partits sobre la feina que estan fent per reobrir el servei d'urgències nocturnes.

Els acampats de Breda van lamentar que el Departament de Salut encara no els hagi donat resposta sobre les dades d'atenció de patologies greus que hi va haver l'any passat al CAP. Els veïns consideren que aquestes dades s'haurien de conèixer i critiquen que la conselleria "les mantingui en secret".

Salut per la seva part va reiterar que el tancament de les urgències nocturnes en aquests 14 municipis (més els que ja estan tancats des d'abans de l'estiu a llocs com Bàscara) persegueix l'objectiu de ser més eficient i sostenible, i que en cap cas va en detriment de la qualitat assistencial que els ciutadans havien rebut fins ara.

Amb les tres localitats de la Selva Marítima i Platja d'Aro es tanca, de moment, el procés de reordenació de l'activitat assistencial als centres d'atenció primària. Tot i que aquest sistema ja es va començar a aplicar fa cinc anys, les últimes mesures han estat durament criticades des de molts sectors, que consideren "desproporcionat i indiscriminat" retallar serveis com aquests.