L'hospital Trueta ja ha comunicat a Salut quins dies aturarà parcialment la seva activitat. Seran el dia 31 d'octubre, el 5, 7, i 9 de desembre i el 7 de gener, segons va informar ahir aquest departament. La mesura respon a la proposta que va fer la conselleria que encapçala Boi Ruiz per tal d'assolir els 77 milions d'estalvi d'aquí fins a finals d'any. Són en total cinc dies en els quals l'hospital només atendrà les urgències i els pacients ingressats. Tampoc es faran infervencions quirúrgiques ni proves diagnòstiques.

L'ICS defensa que els dies escollits són per agrupar els festius dels treballadors en dies en què hi ha menys demanda amb l'objectiu de disminuir la incidència sobre els pacients. Això significa que, per exemple, el 31 d'octubre l'hospital romandrà parcialment tancat, com també passarà l'endemà, el dia 1 de novembre, Tots Sants. El gruix d'aquesta "aturada" al Trueta serà a principis de desembre, coincidint amb els ponts de la Constitució i la Puríssima. De fet, l'activitat del centre es veurà reduïda durant cinc dies seguits, ja que es tancaran consultes, quiròfans i tota l'activitat programada. L'últim dia escollit serà el dijous 7 de gener coincidint amb la diada de Reis.

Salut justifica aquestes aturades al·legant que busca incrementar l'eficiència dels serveis hospitalaris concentrant els permisos dels professionals en dies de menys activitat. També recorda que a Girona el Trueta fa cinc anys que redueix l'activitat programada, si bé en ocasions anteriors van ser tres dies en lloc de cinc.

Els arguments de Salut, però, no semblen convèncer els facultatius. Sense anar més lluny, Metges de Catalunya va demanar a l'Institut Català de la Salut (ICS) que retiri aquesta mesura. El sindicat va reclamar a l'ICS que "deixi d'improvisar mesures d'estalvi a cop de calculadora sense valorar les repercussions" que poden tenir per tal de "no deteriorar encara més uns serveis sanitaris ja malmesos per les retallades". Els facultatius van afegir que aquest tancament provocarà una "major saturació de les llistes d'espera".