Biòlegs de la Universitat de Girona estudien els factors que afavoreixen l'expansió d'algues invasores al Mediterrani. Aquests experts preveuen que, en els propers trenta anys, la temperatura del mar augmentarà 1 grau la seva temperatura, i analitzen l'impacte que suposarà l'escalfament global i l'expansió d'espècies invasores sobre els dos principals tipus d'organismes que viuen en el coral·ligen: les algues calcificades i les gorgònies.

Els investigadors assenyalen que el coral·ligen és un dels anomenats "punts calents" del Mediterrani i expliquen que es dóna tant en llocs foscos propers a la superfície com en fondària, caracteritzant-se per la seva elevada complexitat estructural.

El coral·ligen

El coral·ligen es forma bàsicament a causa de l'activitat de les algues calcificades incrustants i, en ell, hi troben refugi nombrosos organismes animals i vegetals, un gran nombre dels quals presenta un creixement lent o baixes taxes de reclutament; això fa que aquests organismes siguin molt sensibles a les pertorbacions -afegeixen els especialistes-.

A partir de les dades de què disposen, els biòlegs pronostiquen que el mar Mediterrani patirà un augment d'1 grau centígrad de la seva temperatura en les properes tres dècades.

Els experts adverteixen que les conseqüències d'aquest escalfament són la mortalitat massiva d'organismes clau i la tropicalització; és a dir, "l'arribada d'espècies termòfiles que presenten creixements òptims a temperatures altes".

Entre aquestes espècies hi ha diverses macroalgues invasores, que assoleixen abundàncies molt grans a les zones colonitzades i que tenen efectes nocius per a l'ecosistema natiu. De fet, les invasions biològiques es consideren la segona causa d'extinció d'espècies a escala mundial, després de la destrucció física de l'hàbitat.

La investigació gironina

En el marc del projecte de recerca "Effects of Global Warming and Alien Species Invasions on High Diverse Communities of NW Mediterranean Sea", biòlegs del grup d'Algues Bentòniques Marines de la UdG, encapçalats per la doctora Conxi Rodríguez-Prieto, estudiaran la resposta de les algues calcificades i les gorgònies a l'escalfament global i a l'expansió de les algues invasores, així com als efectes sinèrgics de tots dos factors.

Amb l'acrònim CoralChange, aquesta investigació permetrà conèixer els requeriments fisiològics de les espècies invasores i el seu potencial invasor en el Mediterrani, en un futur escenari de possible escalfament global. El projecte es durà a terme al llarg de 3 anys i compta amb un pressupost de 45.000 euros, finançat a través d'un ajut del setè Programa Marc concedit per la Unió Europea.