El govern de Tossa de Mar -format per TU i PSC- aprovarà avui en un ple extraordinari les ordenances fiscals per al 2012, en què s'inclourà la pujada de l'impost de béns immobles (IBI) un 54% per tal "d'equilibrar els pressupostos municipals". La resta de taxes, però, es congelaran. Per la seva part, el grup de CiU, a l'oposició, va tornar a carregar amb duresa contra la mesura, l'alcaldessa i el seu partit i va assegurar que la solució passaria per "reduir dràsticament la despesa corrent".

En el ple extraordinari d'avui, l'Ajuntament de Tossa aprovarà les noves ordenances municipals per a l'any vinent. La majoria d'impostos, taxes i preus públics es congelen amb els imports del 2011, com ara la taxa de la recollida d'escombraries, la del servei de clavegueram, la de l'ocupació de la via pública per a terrasses de bars i restaurants, l'impost de circulació o el d'activitats econòmiques. El que sí que puja és el gravamen de l'IBI urbana, que ho fa un 54% "per donar compliment al Pla de Sanejament i aconseguir els ingressos necessaris per equilibrar el pressupost del 2012", segons assegura el mateix govern.

La regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Pujals, va explicar, a més, que s'ha fixat una nova bonificació del 50% a l'impost sobre construccions per obres de millora dels establiments hotelers per "incentivar la renovació de la planta hotelera" de Tossa. Pujals va afegir que també s'ha simplificat la tramitació dels expedients d'obra i que s'han previst fraccionaments de pagament per facilitar el compliment de les obligacions tributàries.

Pel que fa a la proposta d'apujar l'IBI, Pujals va reconèixer que no li agrada la mesura, però que es tracta "d'un fet excepcional davant d'una situació excepcional" i va afegir que cal "pagar les factures que es deuen. Si volem activar l'economia no podem incomplir els terminis de pagament. Estem ofegant els proveïdors de l'Ajuntament". Pujals va voler deixar clar, a més, que l'esforç que es demana servirà per equilibrar els comptes municipals i aconseguir, "d'una vegada per totes", el sanejament de l'Ajuntament. "Ens juguem la poca credibilitat que tenim davant de les entitats bancàries i les administracions supramunicipals. Les ordenances recullen els compromisos assolits en els diferents plans de sanejament municipals amb l'objectiu de complir-los. Aquesta vegada hem de ser seriosos", va apuntar la regidora. Cal recordar que el consistori està immers en el tercer Pla de Sanejament en 6 anys. Pujals va recalcar a més que estan "negociant amb l'Associació d'Empresaris mesures per fer front a la situació de crisi".

Per la seva part, el grup de CiU, a l'oposició, es va tornar a mostrar frontalment contrari a la pujada de l'IBI. Segons van afirmar ahir en un comunicat, CiU "s'oposa radicalment a aquest augment per considerar que la solució als problemes econòmics municipals en el pitjor moment de la recessió no passa per augmentar espectacularment la pressió fiscal, sinó reduir dràsticament la despesa corrent". A més, van carregar amb duresa contra l'alcaldessa i el seu partit: "El TU i Saladich han enganyat el poble de forma mesquina perquè van prometre polítiques d'austeritat i el primer que han fet en arribar al govern és doblar el sou de l'alcaldessa, augmentar la plantilla amb fitxatxes estrella de 70.000 euros i apujar un 54% l'IBI", van afirmar en un comunicat. A més, el grup ha distribuït un fulletó pel poble on explica el que suposarà l'increment als habitants i va recordar que han recollit dues mil signatures contra la pujada.