El departament d'Ensenyament traslladarà les proves extraordinàries d'ESO i primer de batxillerat de finals de juny a principis de setembre. L'objectiu d'aquest canvi és que els alumnes tinguin més temps per poder recuperar les matèries pendents. Segons va assenyalar el departament ahir en un comunicat, la mesura també contempla que s'endureixin els criteris d'avaluació.

En aquest sentit, Ensenyament manté que l'equip docent pugui modificar la qualificació d'alguna matèria a partir de la valoració sobre el progrés global de l'alumne, però la nova normativa limita a dues aquestes assignatures. La diferència és que fins ara, si per ?exem?ple un alumne d'ESO es presentava a recuperar cinc assignatures i només n'aprovava dues, la junta d'avaluació podia aprovar-li la resta d'assignatures valorant el seu esforç amb determinats criteris pedagògics. D'aquesta manera, la xifra d'assignatures que es podia aprovar per aquesta via, tot i haver suspès l'examen concret, no tenia límit. En canvi, ara la Generalitat vol limitar-ho a dues.

El nou model, però, continuarà amb el procediment de la junta d'avaluació que prendrà una decisió sobre la superació de les matèries i sobre el pas de curs, tenint en compte l'avaluació contínua del curs escolar, les activitats que haurà de fer l'alumne durant l'estiu i els resultats de les proves extraordinàries.

Amb aquestes modificacions, el departament pretén que els alumnes tinguin més temps per recuperar millor les matèries pendents, a part de valorar i promoure l'esforç personal. Ensenyament considera que les proves de finals de juny estaven "molt ajustades" al calendari escolar, ja que entre el final de curs i els exàmens només hi havia vuit dies. Pel que fa al segon curs de batxillerat, es manté el calendari vigent de les proves extraordinàries a finals de juny, per facilitar als alumnes que superin els exàmens la possibilitat de presentar-se a la selectivitat.