El Govern de Blanes preveu fer una pujada del 3,20%, que és l'IPC català, en la majoria de les ordenances fiscals, que avui al vespre es votaran en el ple municipal. Aquest increment, però, té nombroses excepcions, ja que el consistori necessita aconseguir nous ingressos. Així, doncs, una d'aquestes excepcions és la previsió d'apujar l'impost de béns immobles (IBI) un 15% a tots els ciutadans. A més, també està previst incrementar la taxa de les escombraries un 6%, l'escola bressol un 28,6% i aplicar diferents increments al preu de l'aigua. Davant d'aquests forts augments, tant el PP com EUiA van anunciar ahir que no donaran suport a les ordenances en el ple, ja que creuen que els deutes de l'Ajuntament no els pot pagar el poble. Tot, per tant, resta en mans de CiU, que tindrà la clau per aprovar o tombar el punt.

El nou govern del PSC ha presentat les ordenances fiscals per al 2012, la majoria de les quals pujaran un 3,20%, però altres augmentaran molt més. És el cas de l'IBI, que està previst que pugi un 15%. Segons va explicar el portaveu d'EUiA, Joan Salmeron, en roda de premsa, el govern justifica la pujada pel Pla de Sanejament, que preveia una sèrie de pujades per al 2010 del 2%, per al 2011 del 4% i per al 2012 del 12%, que no es van acabar aplicant, de manera que ara s'apujaria el 15%. Com altres ajuntaments, també s'apujarà el preu de les escoles bressol, ja que la Generalitat ha retallat ajuts, i a Blanes està previst que pugi un 28,6% la quota mensual i en el cas dels nens que es queden més de sis hores un 38%. Les escombraries també s'apujaran un 6%.

Per altra banda, el govern també ha plantejat diferents increments en la factura de l'aigua. En aquest sentit, els residents tindran un augment en la quota fixa del 38,5% (cosa que suposa 1,5 euros al mes), les segones residències un 21,8% (perquè ja pagaven més i representarà 2 euros) i s'apujarà el consum un 3,20%. Les empreses, però, tindran un augment del 20% en la quota fixa de l'aigua. Finalment, Salmeron va destacar que a partir d'ara es farà pagar per utilitzar l'espai Morralla. En el cas dels concerts es farà pagar 300 euros a les empreses i 120 euros a les entitats. Però per assajar també s'haurà de pagar, entre 20 i 35 euros.

El portaveu dels ecosocialistes es va mostrar en contra de les ordenances i va avançar que el seu grup votarà en contra. "Per solucionar el problema de l'Ajuntament el que es vol fer és empobrir el poble i, per això, votarem en contra", va anunciar Salmeron. El portaveu va defensar, a més, que caldria fer un nou finançament pels ajuntaments i resoldre el problema del deute que tenen tots. "Demano que es faci un pla per tapar els deutes dels ajuntaments i unes normes molt restrictives perquè no es gasti més del que es té", va afirmar Salmeron.

Per altra banda, el grup del Partit Popular també va mostrar el seu rebuig als augments de les taxes i impostos municipals. "En la proposta hi ha l'intenció d'apujar l'IBI un 15%. Nosaltres, el PP de Blanes, no hi estem d'acord. Som fidels al nostre programa electoral de no apujar els impostos", va afirmar el portaveu dels populars, Salvador Tordera. També es va mostrar contrari a les tarifes de l'aigua, perquè faran pagar als empresaris turístics. "No ens podem permetre d'escanyar més una de les poques activitats econòmiques que encara funcionen", va afirmar Tordera, que va afegir que "el ciutadà està prou ofegat per fer-lo pagar cada dia més. No li podem transmetre els errors de la gestió de l'Ajuntament", va concloure.