Els representants sindicals concentrats ahir davant la seu de la Generalitat a Girona per protestar contra les retallades pressupostàries en educació van denunciar que "no es fan per necessitat sinó per vici". El portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va fer aquesta acusació en el transcurs d'una acció de protesta convocada simultàniament a tot Catalunya per aquest sindicat, CCOO, UGT, ANPE, CSIF i CEAPA. A Girona, es van aplegar una quarantena de delegats sindicals, amb xifres similars a Lleida i Tarragona i uns 200 a Barcelona.

En un manifest conjunt, els convocants de la protesta van reclamar als governs autonòmic i estatal "la fi de les retallades" -que van concretar en un 7,6% pel que fa a ensenyament- i la dignificació de l'escola pública. Respecte a la Generalitat, els sindicats la van acusar d'estar "reduint la protecció social i els drets socials que tants anys ens han costat d'aconseguir" per "pal·liar els seus dèficits pressupostaris", a més d'exigir-li que prioritzi la lluita contra el fracàs i l'abandonament escolar.

Menys sou, més hores

Els representants dels docents van explicar que la d'ahir s'emmarca en altres accions de rebuig contra les retallades pressupostàries de l'administració, que es poden concretar en més mobilitzacions al llarg del curs. Xavier Díez va remarcar la rebaixa salarial dels docents -un 13% menys- i, per contra, l'augment de la seva dedicació horària -un 10%- abans d'afirmar que "per aquest camí anem cap a la destrucció de Catalunya"; per aquest motiu, va demanar a la consellera d'Ensenyament, Irenen Rigau, que aturi l'aplicació de les retallades. El portaveu de FETE-UGT, Jaume Paül, va explicar que la protesta no s'ha d'entendre exclusivament en clau catalana i va alertar que "anem cap a un altre model social, de castes". Per part de CCOO, Víctor Sánchez va advertir contra el futur govern espanyol i va remarcar que estaven "fent un toc cap al futur", a més de denunciar que s'està realitzant "una política absolutament inútil".

El PSC va donar suport a la protesta dels sindicats "contra les retallades del Govern de CiU".