En dos anys, l'aerolínia de baix cost Ryanair ha passat d'oferir 293 vols setmanals des de l'aeroport Girona-Costa Brava a programar-ne només 174, tal com fa aquesta temporada d'hivern -119 menys que el 2009. La marxa progressiva de la companyia ja es començava a notar el 2010, quan Ryanair oferia 251 freqüències, 42 menys que l'any anterior.

De totes maneres, la davallada més important s'ha produït aquesta temporada, quan l'empresa ha deixat clara la seva aposta pel Prat i pressiona la Generalitat per assolir un conveni econòmic favorable als seus interessos empresarials. Les xifres ho deixen clar: els 251 vols setmanals de Ryanair que sortien de Girona l'hivern passat ara queden en 174.

La incidència de l'aerolínia irlandesa a l'aeroport de Vilobí d'Onyar queda clara amb el nombre total d'operacions aèries setmanals que tindrà aquest hivern: 180 setmanals.

La temporada d'hivern que començarà diumenge, i s'allargarà fins al 25 de març, l'aeroport Girona-Costa Brava estrenarà tres nous destins. Segons va informar Aena, Ryanair operarà una ruta a Manchester 5 dies a la setmana i un vol a Tallinn d'anada i tornada els dilluns i dijous, mentre que la companyia aèria Wizz Air Ukraine mantindrà el seu vol a Kíev, que va començar el 6 de setembre.

D'altra banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va denunciar ahir que l'aeroport de Barcelona estar "oferint unes taxes manifestament per sota del preu de cost" que perjudiquen l'aeroport Girona-Costa Brava, i va afegir que "contra això no podem competir i Ryanair en treu petroli". D'aquesta manera, el batlle va exculpar l'aerolínia irlandesa de baix cost pel fet de traslladar moltes de les seves operacions al Prat i reduir la seva oferta a Vilobí d'Onyar. Puigdemont també va considerar que aquesta companyia aèria és insustituïble "a curt termini", però va aclarir que "a mitjà i llarg termini en absolut!". L'alcalde de Girona va completar aquesta afirmació assenyalant que "si ho mirem amb perspectiva de futur ens convé fugir del monocultiu de Ryanair".

Des del punt de vista de Carles Puigdemont, "les coses no són tan senzilles. No és una equació matemàtica: vindrà Ryanair, automàticament tindrem pernoctacions. Posant diners sobre la taula, ve Ryanair. Ja s'ha vist que no és així". L'alcalde gironí va fer aquestes declaracions en una entrevista al programa de ràdio "El món a RAC1", que ahir al matí es va emetre des del CaixaForum Girona amb motiu de les Fires de Sant Narcís.