El govern de Blanes, que té el PSC en minoria, pactarà finalment les ordenances fiscals amb el grup de CiU i no amb el PP, com s'havia anunciat públicament, a canvi d'apujar l'IBI un 8% i no el 7%, com proposaven els populars. Cal recordar que dijous passat , l'oposició en bloc va tombar les ordenances fiscals que proposava el PSC i que preveien un increment de l'IBI del 15% per intentar equilibrar els comptes municipals. Divendres passat , però, el PSC i el PP van tancar un acord, que proposava un augment de l'IBI del 7%, tot i que, finalment, els socialistes es decantaran per pactar amb els convergents i apujar-lo un 8%. Des del PP van anunciar ahir que no se sumaran a la proposta de CiU, perquè ja no volen apujar més els impostos.

"No vull que això sembli un mercadeig, perquè no ho és, però evidentment per a nosaltres és millor la proposta de CiU amb una pujada del 8% de l'IBI. Són 110.000 euros d'ingrés més que la proposta del PP i, per tant, menys esforços en els propers anys", va explicar l'alcalde de Blanes, Josep Marigó. El batlle va destacar que primer van rebre la proposta dels populars i els semblava correcta, però posteriorment CiU els va fer arribar la seva i després de reunir-se els tres grups dissabte a la tarda van decidir decantar-se per aquesta. Finalment, doncs, l'IBI s'apujarà un 8% i les escombraries comercials s'incrementaran un 6% de forma linial i no fent diferents distincions segons el tipus d'establiment com proposava el PP. Pel que fa a la quota de l'aigua per a industrials també s'augmentarà de forma linial un 10% i els preus de la llar d'infants es reduiran respecte a l'acord amb el PP, que proposava augmentar fins als 75 euros la matrícula i fins als 135 euros la quota mensual.

Segons l'alcalde, en apujar menys els impostos per a 2012, s'hauran de fer noves pujades per a l'any següent per aconseguir equilibrar els comptes municipals, que es troben en una situació greu. "Tant una proposta com l'altra no eren molt diferents, excepte en alguns aspectes, i totes dues comporten una disminució dels ingressos i, per tant, això requerirà esforços fiscals importants per al 2013 també", va destacar Marigó, que va afegir que amb les dues propostes es reduiran els ingressos uns 800.000 euros, respecte a la seva.

L'alcalde va explicar que el ple per aprovar les noves ordenances fiscals per a 2012 serà a dos quarts de nou del matí del dimecres per "aconseguir guanyar un dia en la publicació al butlletí oficial" i va agrair "molt especialment" que els dos grups -CiU i PP- "s'hagin mullat" i hagin buscat solucions. La proposta que es presentarà al ple és la mateixa que es va tombar i es faran les modificacions allà.

Des de CiU es va destacar que la seva proposta era diferent a la del PP i preveu pujades més linials i no amb tantes distincions. "Vam presentar una proposta totalment diferent a la del PP i podem arribar a l'acord amb el PSC", va afirmar el portaveu de CiU, Josep Trias. "L'Ajuntament passa unes dificultats i cal aplicar mesures", va afegir Trias. El portaveu convergent va fer incidència amb les diferències amb la proposta dels populars. "Fem pujades més lineals, que abans estaven més diferenciades com l'aigua i les escombraries i incidim en reduir el preu de la llar d'infants i la teleassistència, que ells no hi feien incidència", va assegurar Trias.

Per la seva part, el portaveu del PP, Salvador Tordera, es va mostrar dolgut amb els socialistes per haver fet marxa enrere amb l'acord que havien tancat els dos grups el divendres. "Hem sento com si ens haguessin utilitzat una mica", va destacar Tordera. "Seguint les directrius del partit, el pacte que vam tancar ja estava fora de lloc, perquè jo no volia pujar els impostos, però ho vam fer pel bé del poble i per responsabilitat", va afirmar el portaveu popular, que va afegir que ja no estava disposat a incrementar més les taxes i no sap si s'abstindrà o votarà en contra.