El Govern preveu que el nou decret de regulació dels habitatges d'ús turístic entri en vigor a la primavera i que per a la pròxima temporada turística surtin d'una situació d'"al·legalitat" que fa anys que arrosseguen. El president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada, va celebrar que deixin d'estar "fora de la legalitat" i va recordar que els darrers 7 anys han estat marcats per la "polèmica" amb la Generalitat perquè no havien estat capaços d'arribar a un consens.

La directora general de Turisme, Marian Muro, va explicar que una de les novetats és que els ajuntaments no seran els responsables de donar llicències però podran fixar al Pla d'Usos si volen apartaments.

D'aquesta manera, s'ha posat punt final a les constants polèmiques i desacords entres els empresaris que lloguen apartaments turístics i el Govern. Josep Comaposada va lamentar que els darrers 7 anys hagin intentat arribar a un acord amb els responsables de torn de Turisme a la Generalitat i que no ho hagin aconseguit. De fet, Comaposada va criticar que encara ara el 100% dels apartaments turístics que hi ha a Catalunya són "al·legals". Des del gener hi ha en vigor una normativa aprovada per l'anterior Govern i que, segons el sector, és "incomplible". Entre altres mesures, la normativa obliga cada allotjament a tenir una llicència municipal. Una opció que també va despertar les crítiques dels ajuntaments que deien que no estaven en contra de regular el que calgués però reclamaven més recursos per poder-hi fer front. acn caldes

El Govern està buscant vies legals per combatre els touroperadors que promocionen el turisme de borratxera. La directora general de Turisme, Marian Muro, va explicar que hi ha un article de la llei de turisme que permet actuar contra els operadors turístics que menyscaben la imatge d'una població a través de les seves promocions.

Una de les dificultats que han trobat a l'hora de buscar com aplicar aquest punt de la llei és que molts d'aquest agents turístics són de fora del país i és complicat poder-los multar directament o retirar-los la llicència. Per això, Muro va explicar que estan establint contacte amb països europeus per elaborar accions conjuntes per acabar amb aquestes pràctiques.

Marian Muro va explicar que ara per ara estan estudiant les possibilitats que dóna aquest article de la llei i quines eines poden desenvolupar per fer-lo complir. La llei diu que poden actuar contra els operadors turístics que provoquen un dany a la imatge de la destinació en qüestió utilitzant publicitat que no s'ajusta a la realitat. "Entenem que en molts casos la publicitat que es fa ocasiona un perjudici perquè no s'adapta a la realitat d'una destinació", va explicar la directora general de Turisme.

Alguns d'aquests touroperadors són, per exemple, els que venen Lloret de Mar com una destinació de turisme de borratxera. El problema a l'hora de perseguir-los és que la majoria són de fora del país. Muro va detallar que el Govern s'està posant en contacte amb països de la Unió Europea per treballar conjuntament i aplicar la llei.

Pla global a Lloret de Mar

Muro va afegir que a Lloret estan treballant en un pla global per eradicar les males praxis turístiques, després d'un estiu conflictiu. L'objectiu és atacar el problema des de diferents punts, com intensificant les inspeccions a hotels i altres establiments per comprovar que compleixen la normativa turística i perseguir els que no ho facin.

A més, Muro no descarta posar alguna limitació als "tot inclòs" que preveu que els clients puguin beure tanta beguda d'alta graduació com vulguin. "No podem anar pel camí de prohibir per prohibir", va afirmar Muro, qui va afegir que, tot i això, no descarten ser més restrictius i intensificar els controls perquè els menors no beguin alcohol.