L'abstenció dels grups de l'oposició de PSC, CiU i PP van permetre a l'equip de govern de la Bisbal d'Empordà aprovar les ordenances fiscals per l'any que ve amb el seu vot favorable (ERC). Iniciativa va ser l'únic grup que hi va votar en contra, malgrat que tant socialistes com nacionalistes van assegurar "el cos demana votar que no" a la proposta d'ordenances fiscals. Així, van justificar l'abstenció per responsabilitat (si no, no seria aplicable l'increment dels impostos perquè han d'estar vigents l'1 de gener) i perquè l'alcalde, Lluís Sais, no pugui atacar-los dient que l'oposició bloqueja l'Ajuntament.

Les ordenances fiscals per al 2012 es van votar enmig del termini que hi ha perquè l'oposició presenti una moció de censura arran de la qüestió de confiança que Sais va plantejar el 18 d'octubre. Aleshores, l'alcalde no va poder tirar endavant amb el pressupost d'aquest any perquè PSC, ICV i PP hi van votar en contra; CiU es va abstenir; i ERC només té sis vots. Ahir, però, l'oposició va decidir que les ordenances fiscals tiressin endavant, amb l'opció de presentar al·legacions durant el termini d'exposició pública.

Així, com ja va informar aquest diari, l'IBI s'apuja un 5%; l'IAE i l'ICIO es conegelen i s'amplien bonificacions; l'Impost de Vehicles puja un 3,1% (increment IPC); les plusvàlues es congelen; i les escombraries, un 3,91% per cobrir el cost. L'aigua puja un 4% més un increment que a, segons el batlle, representa un euro mensual; i la resta de taxes es congela o puja l'IPC. Sais va defensar que la proposta és de "contenció moderada" amb els impostos i que es complementa en reducció de la despesa.

Andrés Cano (PP) va sostenir l'abstenció "per responsabilitat amb la Bisbal i perquè no es digui que posa obstacles al funcionament de l'Ajuntament". Per ICV, Pere Teixidor, va trobar a faltar un esborrany del pressupost per "saber on anem".

Xavier Dilmé (CiU) va assegurar que el govern va presentar les ordenances "a desgana" i seguia preguntant-se com es cobrirà l'increment de la despesa (500.000 euros per amortització de dos crèdits i l'increment de sous als treballadors municipals); va recriminar al batlle que no afronti la reducció de despesa que toca al personal i li va recordar que malgrat que planeja una possible moció de censura, ell és alcalde fins el final. Òscar Aparicio (PSC) va insistir amb l'increment de la despesa; que espera que Sais no hagi d'aplicar les ordenances i que amb l'abstenció "no li fem un favor a vostè, però sí a la ciutat".

Sais va defensar que el seu govern té "un projecte de ciutat" i "volem continuar governant, encara que no s'ho creguin". I va respondre que les mesures s'han de prendre en funció de les circumstàncies i que no únicament es pot reduir despesa amb el personal.