Sant Miquel de Campmajor ha iniciat uns treballs de prospecció geològica que, si es tanquen amb èxit, permetran que aquest municipi del Pla de l'Estany disposi de xarxa d'aigua potable, un servei que ara no té.

Tot just acaba de començar la primera fase d'un projecte estructurat en tres parts i pressupostat en 890.000 euros, sumant els costos de la perforació del pou, de la captació de l'aigua i la construcció del dipòsit i, finalment, de la canalització i la creació de la xarxa de distribució que porti el recurs fins als consumidors.

L'alcalde de Sant Miquel de Campmajor, Josep Fort, va destacar la importància de crear aquesta xarxa per tal que cobreixi les necessitats d'habitatges, instal·lacions municipals i establiments d'ús públic, ja que en l'actualitat el 90% de l'aigua prové de pous propis.

Qualitat apta per al consum

L'èxit del pou és fonamental perquè ha de confirmar l'existència d'un cabal d'aigua suficient i amb nivells de qualitat adequats per al consum humà. Les característiques geològiques del territori -amb problemes de sulfats i de nitrats- obliguen a perforar fins a una profunditat d'entre 250 i 300 metres, pel que ha calgut utilitzar maquinària especial.

L'alcalde va quantificar la primera fase dels treballs en 102.000 euros, finançats per l'Ajuntament i pel Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (Puosc). El finançament de la fase següent, valorada en 288.000 euros, s'assumirà de la mateixa manera; encara que -tal com va remarcar l'alcalde- avançar en el projecte depèn de si es troba aigua o no.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) havia de cobrir l'última part dels treballs amb una subvenció de mig milió d'euros, però les dificultats econòmiques d'aquest òrgan del Departament de Medi Ambient de la Generalitat posen en perill la seva aportació econòmica, ja que ha fet marxa enrere en l'ajut tot i haver-lo acceptat. De totes maneres, encara que no hi ha confirmació oficial, l'Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor té el compromís de l'ACA de què el municipi podrà optar a una altra subvenció l'any 2013.