El sindicat de secundària Aspepc -amb 6 representants a la Junta de personal docent no universitari de Girona- ha resumit en "desengany" i "sentiment de desafecció" les sensacions dominants entre el professorat, quan és a punt de complir-se el primer any de la presa de possessió de la consellera d'Ensenyament Irene Rigau. La formació, de la qual Lluís Sobrino n'és el Secretari territorial, afirma que les retallades pressupostàries han perjudicat les condicions de treball i l'atenció a l'alumnat; a més de lamentar la pèrdua d'un 15% del poder adquisitiu del personal docent de l'ensenyament públic.

En el seu balanç, Aspepc també denuncia els efectes de la reducció de places en la darrera convocatòria d'oposicions -amb una tercera part menys de vacants de les previstes-, ja que va negar "a milers d'interins i substituts la possibilitat d'accedir a un lloc de treball estable".

Ara, el sindicat reclama al Departament d'Ensenyament que aturi la reducció de les aportacions econòmiques als centres educatius, que recuperi i ampliï les plantilles i les condicions laborals i salarials dels professionals de l'ensenyament. A més, adverteix que es mobilitzarà si el pressupost de 2012 confirma més retallades.

Accions positives

D'altra banda, Aspepc celebra que la Conselleria estigui valorant mesures que van plantejar fa uns mesos dintre d'un paquet de mesures "de xoc", entre les quals hi ha instaurar la jornada intensiva a secundària -per al qual s'està fent una prova pilot que a Girona es realitza a l'institut d'Hostalric-, convertir el professorat en autoritat pública igual que els directors o que introdueixi diferents itineraris a quart curs d'ESO per orientar l'alumnat cap a un tipus determinat de Batxillerat o Formació Professional.