L'Ajuntament de Vidreres ha decidit apujar la taxa per a la gestió de residus de cara a l'any vinent en un 25 per cent. Aquest increment suposarà que per una casa unifamiliar que fins ara pagava uns 99 euros se li passin a cobrar 123 euros per aquesta taxa.

La pujada de la taxa de recollida d'escombraries es realitza, segons el consistori, perquè es tracta d'un servei deficitari i també perquè calia ajustar el preu i potenciar el reciclatge de residus. L'alcalde de Vidreres, Jordi Camps (CiU), destaca que la regidoria de Medi Ambient, liderada pel portaveu de VST Eduard Adrobau, ha fet "una gran tasca per ajustar el preu i més tenint en compte que hi ha previsió que s'apujarà el preu per tona de la brossa que es porta a l'abocador".

Malgrat l'increment del 25 per cent, el batlle destaca que no serà un augment que hagi de patir tota la població sinó que com detalla l'ordenança aprovada ahir per ple extraordinari, si "un veí va quatre cops l'any a la deixalleria, la pujada només serà del 5 per cent". El motiu d'aquest canvi en l'increment es deu a què l'ajuntament vol incentivar el reciclatge i per això el què preveu és bonificar en un 20% la taxa de les escombraries a aquells veïns que utilitzin la deixalleria almenys quatre cops l'any.

Paral·lelament, l'alcalde Jordi Camps ressalta que aquesta increment tampoc el patiran alguns col·lectius del municipi, com ara la gent que cobra la PIRMI, que pereceben un sou per sota del salari mínim interprofessional i la gent gran que viu sola. Si es compleixen alguns d'aquests requisits, el ciutadà afectat tindrà un 50 per cent de bonificació de la taxa. I alhora, remarca el batlle, també "se li sumarà el 20% de bonificació si recicla i va quatre cops a la deixalleria durant l'any", afegeix.

Impuls del reciclatge i compost

Un altre aspecte que també suposa una bonificació en la taxa de recollida d'escombraries és aquell veí que realitza compostatge, des de l'Ajuntament es controlarà que el realitza, explica Camps, i llavors també tindrà un 10 per cent de bonificació més en la taxa.

L'alcalde de Vidreres va explicar que entén que d'entrada es pugui criticar la pujada de la taxa però afirma que molts dels veïns només acabaran per tenir una pujada del 5 per cent de la taxa si reciclen durant l'any.

La proposta de nova ordenança de la taxa per a la recollida d'escombraries es va aprovar amb els vots del'equip de govern de CiU i VST, el grup de l'oposició del PSC es va abstenir i el regidor del PP no es va presentar al ple.

Per altra banda, en el ple d'ahir també es va aprovar la congelació de la resta de taxes de cara a l'any 2012. I pel que fa a impostos, l'IBI (impost de béns immobles) se li rebaixa el coeficient passant del 0,75 al 0,671, cosa que suposarà, destaca el batlle, "que molta gent se li congeli la contribució, a altres se'ls abaixi i els que se'ls apuja, serà molt poc".

Pel que fa a l'IAE (impost sobre activitats econòmiques) de cara a l'any vinent es bonificarà amb un 20 per cent a aquelles empreses que ampliïn la seva plantilla en un 10% i amb personal fix. Una bonificació que té com a objetiu "la creació de llocs de treball al municipi", afegeix Camps.

Un altre punt que estava inclòs en el ple celebrat ahir a la nit va ser l'eliminació d'un impost que feia anys que s'havia implantat al poble selvatà, el de l'entrada de vehicles al municipi. I és que segons l'alcalde de Vidreres "era un impost que no tenia cap lògica que es cobrés" i per aquest motiu, l'equip de govern de CiU i VST ha decidit eliminar-lo.