El Jutjat Social 1 de Girona ha emès un auto que referma una sentència provisional, a partir de la qual l'Ajuntament d'Olot ha de readmetre el treballador David Becerra i pagar-li el salari des que va ser acomiadat a la primavera del 2010 fins ara. En cas de no readmetre'l, li haurà de pagar el sou encara que s'hagi de quedar a casa. També ha emès un altre document, el qual obliga l'Ajuntament a pagar a Francesc Santos 15.393 euros en concepte d'avanç dels 46.843 euros d'indemnització que marca una primera sentència.

El Jutjat Social va emetre els dos documents el passat 8 de novembre. Formen part d'un procés iniciat el 9 d'abril del 2010 amb el tancament de l'Escola Taller d'Olot per causa de la finalització d'un programa del Departament de Treball. En extingir-se el programa, l'Ajuntament, llavors governat pel PSC i ApG, va acomiadar els monitors, David Becerra i Francesc Santos.

Llavors els dos treballadors van dur el cas als tribunals de manera que van aconseguir una sentència favorable que determina la readmissió de Becerra i una indemnització per Santos. L'Ajuntament va dipositar al Jutjat l'import de les indemnitzacions però també va recórrer la sentència davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El recurs del municipi va evitar que els dos treballadors poguessin accedir als diners dipositats al Jutjat.

El sindicat CNT va presentar un escrit de queixa al Jutjat i va iniciar mobilitzacions. En aquest període, van tenir lloc les eleccions municipals del maig del 2011, les quals van suposar el canvi de l'equip de govern del PSC-ApG per un de CiU.

Al 15 de setembre, el nou Ajuntament es va trobar amb una resolució del Jutjat que demanava la readmissió de Becerra i la indemnització de Santos. El Sindicat de la CNT va fer pública la resolució i el cas dels dos treballadors va agafar ressò mediàtic.

Llavors l'Ajuntament de CiU va decidir tornar a recórrer la resolució del Jutjat. l'Ajuntament va fer públic que considerava el cas com un conflicte heretat i que havia decidit fer el recurs després de debatre'l amb els assessors jurídics.

El recurs al·legava que l'Ajuntament havia perdut els llocs de treball i les subvencions que rebia per pagar-los. En contra, les sentències consideren no provat el fet que el sou de Becerra i Santos depengués de subvencions.

Ara, l'Ajuntament haurà de pagar el salari de Becerra des que va ser acomiadat fins ara. Una sentència del TSJC a favor del municipi no pot derivar en un retorn, perquè Becerra està emparat per la Llei de Procediment Laboral.