Una veïna de Tossa de Mar afectada per un vessament cerebral va morir el passat 16 de setembre després de passar durant 65 hores per quatre hospitals públics diferents. Segons els familiars, els hospitals no tenien els recursos necessaris per atendre-la. Per això la família ha presentat ara una querella contra el gerent de l'hospital de la Vall d'Hebron i el cap de neurocirurgia del centre, per un delicte contra els drets individuals dels ciutadans, per no garantir l'atenció sanitària de la pacient i per un delicte de denegació d'assistència sanitària. Els familiars també atribueixen la mort de la dona a les retallades de la Generalitat en sanitat.

L'afectada, Maria del Carmen Mesa Nozal, de 65 anys, va despertar-se la matinada del dia 7 de setembre amb un intens dolor al cap i patint pèrdues de consciència. La senyora va ser traslladada des del seu domicili fins a l'hospital de Blanes, on va ingressar a les cinc de la matinada. L'hospital, al ser un centre amb recursos limitats, va derivar la pacient a l'hospital Josep Trueta de Girona, on va ingressar a partir d'un quart d'onze del matí.

Després d'estar quatre hores a l'hospital Josep Trueta i realitzar diverses proves, els metges van diagnosticar que la pacient patia un vessament cerebral (aneurisma). Segons la querella dels familiars de la dona, els metges de l'hospital Trueta van explicar als familiars la necessitat d'actuar amb urgència però van advertir-los que el centre clínic no podia operar-la perquè es trobava "afectat per la recent reordenació dels serveis establerta des del departament de Salut de la Generalitat", segons la reproducció del text que publicava ahir el diari El País.

Posteriorment la pacient va ser derivada a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona on va ser ingressada a la UCI a dos quarts de sis de la tarda, amb un diagnòstic greu. En concret, es trobava en el grau quatre, el més greu de tots, de la taula de Fisher, el barem que s'utilitza per quantificar l'afectació en els aneurismes.

Un cop ingressada, l'afectada no va ser operada perquè els "quiròfans de l'hospital de la Vall d'Hebron es trobaven tancats" segons apunta la querella. Segons el text, els neurocirurgians van dir a la família que l'operació es faria durant el matí del dia següent, 8 de setembre. Així, l'endemà, la pacient va ser traslladada al quiròfan per operar-la però no es va poder portar a terme per falta de mitjans, segons consta en l'informe de l'hospital de la Vall d'Hebron.

Precarietat de mitjans

Segons la querella de la família, "la precarietat de mitjans va quedar clarament evidenciada" i declaren que es van vulnerar els drets cívics de la pacient perquè la dona no va poder ser atesa. Durant la tarda del dia 8 de setembre la dona va patir dos nous sagnants i els metges van informar a la família del risc que patia la pacient, però l'operació va aplaçar-se fins al dia següent. La intervenció no es va portar a terme perquè, segons els familiars, no hi havia quiròfans.

La dona va ser traslladada a l'hospital Clínic de Barcelona on va ser operada aproximadament a dos quarts de dotze del dia 9 de setembre. A dos quarts d'una del 10 de setembre la pacient va tornar a ser ingressada a l'hospital de la Vall d'Hebron, on va morir sis dies més tard, el 16 de setembre.

La Generalitat de Catalunya, titular dels quatre hospitals, considera que no hi va haver errors ni anomalies en les decisions clíniques i que la pacient va rebre el tractament que necessitava.