El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona ha posat en marxa una iniciativa solidària per poder oferir tractaments dentals a les persones que pateixen una situació de precarietat econòmica. Així, se soluciona el problema que es troba la població que no pot fer front a les despeses d'un tractament odontològic privat. La iniciativa compta amb la participació de 17 dentistes voluntaris que treballen desinteressadament durant les seves hores lliures i fan tractaments a preus més baixos que els del mercat, i que oscil·len entre els 6 i els 150 euros. Des de principis d'octubre, més de 35 pacients han passat per la clínica solidària i s'espera que, en un any, aquesta doni assistència directa a més de 100 persones.

En temps de crisi, les visites al dentista privat són un sobrecost per a totes les famílies i una dificultat afegida per a aquelles persones que tenen problemes econòmics. És per aquest motiu que des del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona van pensar en la possibilitat de crear una clínica dental solidària que donés resposta a les necessitats dentals que pateix la població més ?desafavorida de Girona. Des del 10 d'octubre la clínica ja és una realitat. Tot i ser solidària, no tothom hi té accés, ja que els pacients cal que vinguin derivats des dels serveis socials o d'entitats que treballen al territori gironí.

La clínica ofereix diversos tractaments d'odontologia bàsica; és a dir, extracció de dents, també es maten nervis (endodòncies) i es munten dentadures postisses (pròtesis) tant parcials com completes. Els preus oscil·len entre 6 euros per una extracció de dent i reparació de càries fins als 150 euros per una dentadura postissa.

Una idea nascuda a Girona

La idea va néixer l'any 2008 dins del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona, el qual va crear l'associació Dentistes Solidaris de Girona per desenvolupar aquest projecte anomenat "Somriures Solidaris". La iniciativa no té intenció de suplantar l'acció de les administracions públiques en salut bucodental sinó que treballa per cobrir les mancances que pateix la població més desafavorida de Girona.

El projecte s'adreça a aquelles persones que es trobin sense recursos econòmics i pateixin situacions d'atur o de pobresa extrema. La clínica, situada dins del Mercat del Lleó de la ciutat de Girona, es va crear amb l'ajuda de l'organització Odontologia Solidària i seguint l'exemple de les diverses clíniques dentals solidàries existents a Badalona, Barcelona, Madrid i València.