No hi ha pont que pugui salvar la distància entre el diputat i exalcalde de Lloret Xavier Crespo (CiU) i el cap de l'oposició Marc Fuertes (Millor), que ahir van tornar a trobar-se al Jutjat d'Instrucció número 2 de Blanes per declarar en relació a la querella que el primer va interposar per un delicte d'injúries i calúmnies contra el segon. No hi ha pont i la justícia determinarà si s'haurà de crear un peatge perquè "injurirar i calumniar" no sigui gratuït o bé construir una via ampla perquè circuli la "crítica" sense restriccions.

I aquí és on rau la peça fonamental de l'assumpte. L'exalcalde considera que Fuertes ha actuat maliciosament per perjudicar-lo valent-se de difamacions que ?hauria publicat en el butlletí i pàgines web de la seva formació política i que haurien resultat lesives i ofensives també per la seva família. El regidor s'escuda al·legant que en les seves publicacions ha "criticat" actituds i decisions de Crespo que considera "irregulars" i assegura tenir documentades.

És clar que ambdós polítics no veuen els fets igual. Ni parlen el mateix llenguatge ni s'entenen. I com si els advocats fossin intèrprets ahir van haver d'explicar davant el Jutjat d'Instrucció número 2 la raó del litigi: calúmnies o crítiques?

El primer va ser l'exalcalde -assistit pel seu lletrat Manuel González Peeters- que va referenciar el greu dany personal, familiar i polític ocasionat per les publicacions del regidor que haurien estat fetes amb malícia i faltant a la veritat. No va oblidar mencionar la por que va començar a patir des de ?l'any 2007 quan Fuertes, "en diverses ocasions", el va començar a seguir, fotografiar i enregistrar converses al mateix temps que publicava suposades infidelitats i penjava pancartes al·lusives a ell i la seva dona i el relacionava amb "Hitler, Franco i Julián Muñoz".

Fuertes no va tenir inconvenient a identificar-se com el responsable de totes les publicacions vinculades a la seva formació que feien referència a l'exalcalde, la seva família i altres regidors de l'anterior equip de govern municipal. Paral·lelament, considera que la querella interposada per l'exalcalde està fonamentada en fragments dels seus escrits trets de context però "que estan motivats si es llegeixen els articles en la seva totalitat". D'aquesta manera, entén que es tracta de crítiques "entre dos partits polítics" i no una "cosa privada" entre dos particulars. També explica que, en breu, l'advocat que el representa, Xicu Coll, sol·licitarà al jutge la pràctica d'algunes diligències encaminades a demostrar l'absència de fets delictius en la seva actuació.

El quart de bord del grup de Fuertes, Juan Díez Mateo, també va haver de visitar els Jutjats de Blanes en companyia de dos veïns d'una urbanització de Lloret per haver vestit una samarreta en la que s'observava una foto de l'aleshores alcalde Xavier Crespo i l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz encapçalada per la frase "Senyor Crespo és vostè un...". Els tres indiquen que només se la van posar per la "similitud física" d'ambdós alcaldes i no perquè volguessin que s'interpretés una altra cosa diferent.

No tan sols polítics

Entre la corrúa de declarants d'ahir també es va citar al cap de la policia de Lloret. I és que Fuertes va acusar l'exalcalde d'haver ordenat que els agents li realitzessin un test d'alcoholèmia de forma arbitrària quan circulava pel municipi seguint l'alcalde.