L'Ajuntament de Riells i Viabrea assegura tenir una molt mala situació econòmica a les arques municipals i això ha desembocat en el fet que té els diners justos per agar als treballadors. I és que segons l'alcalde, Josep Manel Tarrida (CiU), deu 4 milions d'euros i a causa d'això "només podem pagar nòmines i la Seguretat Social". I a banda, diu que el consistori també tem per poder fer front al pagament dels serveis bàsics ja que en aquests moments "no els paguem" i per això l'equip de govern (CiU, Entesa, PSC) està renegociant amb les empreses perquè "no se'ns tallin serveis, com la llum o s'aturi la recollida d'escombraries".

I és que segons l'alcalde de Riells i Viabrea en aquests moments hi hauria un deute de 4 milions d'euros, del qual se'n deurien 2 milions als bancs i la resta s'hauria de pagar a proveïdors per les seves factures emeses entre els anys 2009 fins aquest any i que sumarien uns 1,4 milions d'euros. A més, Tarrida ressalta que amb el temps que porten governant també s'han trobat "uns 700.000 euros en factures per als proveïdors que no s'han comptabilitzat i són dels anys 2009 i 2010".

Pla de sanejament a la vista

Davant d'aquesta situació, el consistori com molts d'altres de la comarca optarà per realitzar un pla de sanejament econòmica i finanancer, si bé encara no s'ha aprovat per ple i encara s'està dissenyant d'acord amb el Departament d'Economia de la Generalitat.

L'alcalde diu que almenys tindrà vigència fins l'any 2014 i això hauria de servir per reequilibrar la situació de les arques municipals que hauria heretat del govern d'ERC i PSC va liderar el consistori durant el darrer mandat -el grup socialista va sortir-ne en l'últim any-. El pla de sanejament financer és l'opció que té el consistori per reflotar la situació però l'alcalde diu que a això s'ha de sumar "la renegociació amb les empreses que donen serveis per uns preus més baixos així com també reduir la despesa".

Tot això, però, també ha desembocat en una puja dels impostos: la taxa de les escombraries en el 30% per a l'any vinent i en un 15% l'IBI (impost de béns immobles) i també l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) per ?l'any que ve. L'alcalde de Riells diu que entén que els ciutadans es puguin sentir decebuts per la pujada dels impostos i taxes i més quan "el vilatà també té problemes per arribar a fi de mes a causa de la situació econòmica" però afegeix que en aquests moments el consistori es troba en mala situació i que no tenien cap altre remei.