Les escoles i els instituts amb algun professor de baixa des del divendres hauran d'esperar al dimecres següent perquè el Departament d'Educació els assigni un substitut, que amb tota probabilitat no s'incorporarà al centre fins l'endemà. El motiu és que la Conselleria ha suprimit els actes de nomenaments dels dilluns, reduint-los de tres a dos setmanals -els dimecres i els divendres-.

La Conselleria ha començat a aplicar la mesura aquest mateix dilluns, sense avís previ i informant del canvi a través del web dels seus Serveis Territorials. En ser preguntat per aquesta qüestió, ahir el Departament d'Educació va atribuir la reducció a motius d'eficiència, argumentant que els dilluns reben poques peticions de substituts.

Els sindicats educatius han criticat durament la retallada, alertant que anul·lar els nomenaments dels dilluns pot suposar tornar a les condicions del 2009, quan l'administració tardava quatre dies a cobrir una baixa per malaltia.

Organitzacions com Ustec·STEs, CCOO, FETE-UGT o Aspepc·SPS han acusat Educació d'incomplir la normativa i un pacte amb els sindicats per cobrir les baixes des del primer dia; alhora que li han exigit una reunió urgent de la mesa sectorial perquè informi els representants dels treballadors. Davant aquestes acusacions, el Departament va negar l'existència de cap acord sindical en aquest sentit i va recordar que, fa un any, els nomenaments es limitaven a dimecres i divendres.

Contradint el Departament d'Educació, Ustec·STEs va afirmar que els dilluns es "nomenaven gairebé una quarta part de les substitucions de la setmana"; mentre que el portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Àngel Garcia, va fer el càlcul següent: "suposant que aquest dia hi hagi 100 mestres de baixa, vol dir que 12.500 alumnes estan mal atesos" -partint de la base que un grup classe tingui 25 escolars que fan 5 hores lectives diàries-. Per a Garcia, l'objectiu del canvi està clar: "busquen retallar".

En representació d'Ustec·STEs, Xavier Díez va coincidir que "s'estalvien diners" i va explicar que, tot i no haver-se formalitzat per escrit, la Conselleria va arribar a un acord verbal amb els sindicats per mantenir els tres dies setmanals de nomenaments. Díez va reconèixder que "ara el sistema de provisió de places funcionava millor que el curs anterior, almenys a Girona, però amb la reducció serà tècnicament impossible mantenir-ho".

Des de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT van alertar que la mesura "perjudica el funcionament dels centres" i la qualitat perquè les baixes s'hauran de cobrir amb personal de la mateixa escola o institut, "que deixarà de fer la seva pròpia tasca amb els alumnes". Per part del sindicat de secundària Aspepc·SPS, es va criticar el "secretisme", la "nocturnitat" i la "desconsideració que suposa envers el professorat afectat" amb què, des del seu punt de vista, ha actuat el Departament.

Anunci de principi de curs

A principis d'aquest curs, Educació informava que els nomenaments telemàtics es farien dilluns, dimecres i divendres. En aquests moments, i després d'haver suspès l'acte de dilluns, el web dels Serveis territorials d'Educació anuncia els propers per demà.