Un total de 19 municipis gironins van presentar les al·legacions per canviar els projectes d'obres previstos per al 2012 per altres de caràcter més necessari i econòmic. El ple de la Diputació va aprovar ahir la modificació d'aquestes obres, fet que suposa que les subvencions destinades inicialment a aquests projectes canviaran de destí i passaran a sufragar-ne altres de diferents. Els projectes estan inclosos en el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (Puosc) de ?l'any vinent, i consisteixen en obres incloses en el Programa Específic de Cooperació Municipal de la Diputació de Girona. La corporació va estimar totes les al·legacions presentades menys la feta per la Tallada d'Empordà per considerar que no s'adequa a les actuacions del Puosc, i també va desestimar totes les peticions d'ampliació de subvencions fetes pels ajuntaments.

El pla específic de la Diputació de Girona serveix perquè els ajuntaments facin obres municipals tan diverses com ara pavimentar camins, construir llars d'infants, adequar equipaments, ampliar cementiris, construir centres socials o fer obres a l'ajuntament mateix. El diputat Xavier Soy va explicar que el que va resoldre la Diputació de Girona són les al·legacions corresponents a l'any 2012, i diu que les van acceptar perquè són per a fer altres obres que també s'adeqüen a les exigències del programa. Soy també va explicar que aquest any han notat un canvi de tendència en els ajuntaments perquè la majoria han demanat canviar les inversions per fer obres "més socials" i aparcar altres projectes de més envergadura. "Potser abans volien construir un ajuntament nou i ara volen cobrir una pista", va detallar Soy en afirmar que ara deixen de fer obres "potser no tant necessàries" per prioritzar altres actuacions.

"Com que igualment són per a obres i edificis municipals, les bases permeten fer aquests canvis", va precisar Soy. El diputat va assegurar que aquest no és l'any en què han resolt més al·legacions però sí que han notat que la majoria són per canviar de projecte perquè les necessitats dels ajuntaments "han canviat" en els dos darrers anys, ja que la situació econòmica ha fet que les prioritats dels Ajuntaments el 2010 (data en la qual es van projectar les obres pel 2012), fossin diferents a les actuals.

Una llar d'infants a Portbou

Entre les obres hi ha l'ampliació del cementiri a Peralada, construir una llar d'infants a Portbou i una altra a les Planes o suprimir les ?barreres arquitectòniques de l'Ajuntament de Planoles. Tots els ajuntaments que han presentat modificacions són els de l'Escala, Peralada, Portbou i Santa Llogaia d'Àlguema a l'Alt Empordà; Fontanilles, Forallac, Palamós, la Tallada d'Empordà i Torrent al Baix Empordà; Olot, les Planes d'Hostoles i la Vall de Bianya a la Garrotxa; Serinyà al Pla de l'Estany; Planoles i Sant Pau de Segúries al Ripollès i Blanes, Brunyola, Lloret de Mar i Sant Feliu de Buixalleu a la Selva.