L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón (CiU), va reclamar ahir a la Generalitat "celeritat" per la consolidació de la muntanya del cap de la Barra perquè "potser ens quedarem sense muntanya i, llavors, no tindrà sentit consolidar res ni fer-hi arribar cap passeig". Aquesta declaració la va realitzar el batlle a la carta que va enviar a l'Estat i la Generalitat perquè actuïn. Cordón va fer una visita al passeig del Molinet, tancat als peatons des del 2001 pel risc de despreniments. Cordón va comentar que dimecres va enviar un informe tècnic i un escrit tant a la Generalitat com a l'Estat perquè es desbloquegi la consolidació de la muntanya, pendent des del 1994, fa 17 anys, quan es va produir el primer despreniment. Quant a l'informe tècnic, com ja va avançar Diari de Girona, posa de manifest que la muntanya té una gran "inestabilitat", que les precipitacions de les darreres setmanes han "agreujat la problemàtica" i que els despreniments es poden repetir.

La primera esllavissada al cap de la Barra es va produir el 1994 com a conseqüència de les fortes pluges. Simultàneament, se'n van produir a altres punts de la muntanya, però en sector urbà. Si bé els sectors urbans es van consolidar, la del cap de la Barra es va posposar: inicialment, perquè la muntanya va cedir posteriorment en un altre punt del sector urbà (al final del carrer les Illes, darrera del port) que va obligar a actuar-hi de manera urgent. Així, des de fa 17 anys, el cap de la Barra està pendent que s'hi executi el projecte de consolidació.

L'alcalde va fer evident que l'espai es cada cop més vulnerable a les precipitacions, tant a la muntanya com l'estructura del passeig, que són competència de la Generalitat i l'Estat, respectivament. Cordón exposa a les dues administracions que "per al nostre municipi està essent molt dur assistir passius a la transformació i degradació d'un racó tan emblemàtica i estimat com aquest". I arreglar l'espai depen de l'Estat i la Generalitat. Si bé l'Estat ja té el projecte i els dos milions d'euros per reformar el passeig, no pensa executar l'obra fins que l'administració catalana comenci la consolidació de la muntanya, per la qual ja hi ha el projecte aprovat però falten els 300.000 euros de pressupost. Així, Cordón va manifestar que treballarà "per posar fir al cercle viciós en què ens trobem".

Així, i davant l'advertència que és l'informe tècnic, l'alcalde ha tramès a les administracions que si es deixa passar gaire temps, possiblement el projecte de consolidació ja no servirà pels canvis que haurà patit la muntanya i se n'haurà de fer un de nou.

L'alcalde també va posar de manifest en la visita que els moviments de terra s'estan desplaçant cap a la zona que hi ha cases (al passeig del Molinet), si bé va voler deixar clar que actualment no hi ha cap motiu d'alerta per a aquests veïns.