El Consell Plenari del Consorci de l'Alta Garrotxa ha valorat tancar de manera provisional la seu de l'organisme a la rectoria de Sadernes. A la reunió d' abans d'ahir a la nit, es va apuntar com a alternativa substituir les dependències de la rectoria per unes oficines cedides pel Consell Comarcal de la Garrotxa. La mesura va ser valorada com una fórmula extrema, entre les previstes pel Consell Plenari per afrontar la difícil situació econòmica de l'ens.

El Consorci de l'Alta Garrotxa ha fet pública una nota, en la qual exposa que per primera vegada en els últims anys, i malgrat les reduccions que han fet al llarg de l'exercici, preveuen finalitzar l'any amb dèficit pressupostari. Aquest fet, juntament, amb la previsió de retallades importants en les aportacions institucionals al pressupost del 2012, van fer que el darrer consell plenari de l'ens aprovés finançar-se amb aportacions dels municipis representats a l'organisme. Es tracta de Albanyà, Beuda, Cabanelles, Camprodon, Maçanet de Cabrenys, Montagut i Oix , Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Sant Llorenç de la Muga, Tortellà i la Vall de Bianya. La nota precisa que les aportacions s'ajustaran a les possibilitats econòmiques de cada Ajuntament. L'altra mesura pretén reduir les despeses de personal, buscar fórmules per obtenir ingressos i aplicar sistemes de reducció de la despesa en el funcionament ordinari.

El Consorci de l'Alta Garrotxa es va fundar fa deu anys. Està integrat per onze municipis, tres consells comarcals, la Diputació i la Generalitat. És l'ens que gestiona les accions de conservació i recuperació d'un espai protegit de 32.000 hectàrees. Ara, treballa en la redacció del pla especial de la subcomarca. Es tracta d'un document considerat clau pel determini de la protecció d'un dels espais naturals més importants de Catalunya. La redacció del Pla es va retardar per causa de l'impàs entre l'organització mediambiental del Tripartit i la de l'actual Govern de CiU. El Consorci també gestiona la recuperació d'espais oberts, la conservació de la fauna i controla els accessos a l'espai.

L'organisme va començar el 2011 amb una reducció pressupostària del 21% respecte al 201o. A l'octubre el president, Santi Reixach (CiU), va fer públic que encara no els havia arribat l'aportació de 180.000 euros compromesa de paraula per part del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Els diners representaven un 38% respecte al total del pressupost de 470.000 euros, aprovat al febrer del 2011.Uns dies després, Reixach es va reunir amb el director general de Medi Natural (DAMN), Josep Escarihuela. A la reunió, el representant del DAMN es va comprometre a avançar una part de l'aportació de la Generalitat. Ara, la Generalitat s'ha compromès a continuar en la seva col·laboració, però amb retallades.