Una quarantena de petits terratrèmols han remogut el subsòl de les comarques gironines des del setembre, un fenomen habitual però de moment estranyament baix pel que fa a la seva intensitat ja que, normalment, cada any es registren de 3 a 7 sismes -incloses les rèpliques- perceptibles per a la població i en el que portem de 2011 només se n'han detectat 2. Per aquest motiu, una sismòloga de l'Institut Geològic de Catalunya explicava que "ens estranya que hi hagi tanta calma".

Des del dia 24 de març, a Girona tan sols s'han registrat petits terratrèmols imperceptibles per als seus ciutadans. Aquell dia es va produir l'últim moviment que sí es va notar; va ser al Baix Empordà, en una àrea propera a Santa Cristina d'Aro, assolint una magnitud de 2,5 graus a l'escala de Richter, amb l'epicentre a 4 quilòmetres de profunditat i sense causar danys als municipis del seu entorn.

El 3 de gener, quan tot just acabava de començar el 2011, va tenir lloc l'altre terratrèmol que, fins ara, ha merescut un comunicat oficial de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC). L'epicentre d'aquest sisme de 2,7 graus es trobava a Caldes de Malavella -municipi propens als terratrèmols i que el desembre de l'any passat en va patir un altre, de 3,6 graus, que va afectar les deus de l'aigua termal-, encara que també es va notar en diferents punts de les comarques de la Selva i del Gironès.

El registre de dades que l'IGC ha recollit després de l'estiu evidencia l'activitat constant del subsòl gironí, tot i que l'octubre supera de llarg el setembre i el novembre. Durant aquest trimestre -i encara sense haver tancat el novembre-, l'institut ha computat una quarantena de petits terratrèmols a la demarcació, més de la meitat dels quals (22) es van produir a l'octubre; el setembre se'n van registrar 9 i aquest mes ja n'hi ha sumat 7.

Activitat constant

L'Institut Geològic de Catalunya sol tenir constància d'uns 700 terratrèmols al cap de l'any en tot el país, prop d'un centenar dels quals acostumen a situar-se a les comarques de Girona. El centre remet al seu últim butlletí anual -del 2009- per oferir una referència sísmica vàlida per a les terres gironines: llavors, aquest centre de la Generalitat va passar compte de 86 moviments, 7 dels quals van igualar o superar la magnitud de 2 graus a l'escala de Richter, on els ?experts situen el llindar de la percepció per part de les persones.

La majoria d'aquests moviments s'ubiquen al Ripollès, la Selva i el Gironès, les comarques sísmiques habituals de Girona; mentre que no és tan freqüent que hi hagi terratrèmols a la Garrotxa o al Baix Empordà, encara que també se n'hi localitzen. De fet, l'últim sisme detectat a Girona aquest novembre -el dia 14- va tenir lloc en terres baixempordaneses i també va ser el més intens des del març, encara que una magnitud de només 1,5 graus; la resta -3 al Gironès, 2 al Ripollès i 1 a la Selva- n0 han passat dels 0,9. Si les estadístiques de l'IGC es compleixen, alguna comarca gironina podria notar un sacceig durant aquestes últimes setmanes del 2011.