El "boom" immobiliari que va marcar el ritme constructor durants els anys de bonança econòmica no es va centrar només en l'habitatge. "La febre del totxo" també va trobar una sortida en els equipaments esportius.

El nombre de piscines a l'aire lliure, pistes de bàsquet, pavellons municipals i camps de futbol a la província de Girona va créixer de forma significativa durant els anys de vaques grasses. A hores d'ara, hi ha 6.283 equipaments esportius a les comarques de Girona, un miler dels quals són propietat dels ajuntaments que en la majoria de casos també els gestionen.

El cens d'equipaments espor?tius de la Generalitat reflecteix que quasi la totalitat de municipis gironins té almenys una zona habilitada per fer esport, fins i tot els més petits. De fet, 41 poblacions de la província de Girona de menys de 3.000 habitants tenen un pavelló municipal. Amb només 242 veïns, Biure disposa d'un pavelló polivalent. Un equipament similar tenen a Llers (1.172 habitants) o al Port de la Selva (993 veïns).

Tres anys després d'esclatar la crisi econòmica i financera que amença l'Estat espanyol amb una nova recessió de cara al 2012, molts municipis fan mans i mànigues per pagar les factures dels seus equipaments. És, per exemple, el cas de Sant Jordi Desvalls que amb 653 habitants encara ha de pagar mig milió d'euros pel seu pavelló municipal. La ciutat esportiva de Blanes, que ha costat més de 30 milions d'euros, s'ha convertit en un equipament deficitari. Segons les dades del consistori, només durant l'any passat, aquest espai va suposar un dèficit d'un milió d'euros.

Per la seva banda, Anglès ha decidit rescindir via decret d'alcaldia el contracte amb la gestora de les pisicines municipals -coberta i descoberta. Tal i com va avançar Diari de Girona, aquesta decisió provocarà d'entrada que el consistori hagi de pagar a la gestora la inversió que ha fet en les instal·lacions, que de moment puja a un mínim de 300.000 euros.

La justificació

Cinc quilòmetres separen Celrà de Bordils. Dos municipis del Gironès que en total sumen una població de 6.353 veïns. Malgrat la proximitat geogràfica, ambdós municipis tenen un pavelló municipal. L'alcalde de Celrà, Daniel Cornellà, nega que aquest fet provoqui una duplicitat d'equipaments i justifica la necessitat de tenir pavelló propi. "Aquí tenim dos pavellons, el nou i el vell. I estan tots dos molt utilitzats. Si tinguéssim més espai, tindríem més demanda", explica.

Una anàlisi detallada del cens d'equipaments esportius reflecteix que molts pobles veïns disposen d'espais similars. Malgrat que els ajuntaments consultats aposten per intentar mancomunar serveis per reduir despeses, asseguren que en la majoria de casos no hi ha hagut un excés constructiu pel que fa als equipaments esportius.

Les comarques amb més pavellons municipals són el Gironès (20), l'Alt Empordà (20) i el Baix Empordà (22). A l'altre costat de la balança se situa el Ripollès (6), el Pla de l'Estany (7) i la Garrotxa (7).

D'altra banda, l'Alt Empordà és també la comarca gironina on hi ha més piscines municipals amb un total de 22. La Selva (17), el Gironès (16) i el Baix Empordà (12) la segueixen en el rànquing.

Equipaments futurs

Un poliesportiu amb piscina coberta, pistes de pàdel, "fitness" o sauna. Són algunes de les característiques que podria tenir el futur complex esportiu de la plaça de braus de Figueres. Es calcula que l'equipament valdrà més de vuit milions d'euros, dels quals 7,2 els posarà l'empresa concessionària i la resta, uns 1,5 milions, el consistori, en concepte de rehabilitació de l'emblemàtica façana. Es preveu que la concessió per aquest equipament sigui una realitat aquest 2011 i que les obres comencin l'any que ve.

A només sis quilòmetres i mig de Figueres, Vilafant ultima la construcció del pavelló Poliesports. L'actual govern municipal va impulsar les obres de construcció del complex l'any passat, gairebé vint anys després que quedessin aturades. Això sí, només impulsa la construcció del pavelló després de descartar la proposta anterior que fins i tot preveia una piscina olímpica. Ara s'està executant la segona fase de les obres i, segons el consistori, l'equipament podria estar enllestit l'estiu vinent. L'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, assegura que el municipi necessita el pavelló. "Està més que justificada la construcció de l'equipament. No tenim cap espai cobert per practicar esport. Els nostres equips estan entrenant a l'aire lliure. Quan fa mal temps hem d'anar a Lladó o a Llers", conclou.