Els veïns del centre de Creixell, un veïnatge que pertany a Borrassà (Alt Empordà), es queixen dels danys que provoquen els vehicles pesats que queden encallats al mig del poble. Els conductors segueixen la ruta que els marquen els navegadors de GPS però fan cas omís o no veuen els senyals que prohibeixen el pas d'aquells vehicles de més de 7 metres de llarg i 2,5 d'amplada i quan s'adonen de l'error ja no poden fer marxa enrere. Calculen que en els últims dos anys han estat una desena els vehicles atrapats, amb les conseqüents destrosses al mobiliari urbà, com ara canaleres, pilars i parets tocades. L'Ajuntament preveu posar nous senyals en color fluorescent per fer més visible la restricció.

Les indicacions del GPS no son sempre fiables i poden portar-te a indrets no desitjats. Ho saben molt bé els veïns de Creixell, que des de fa dos anys han estat testimonis de conductors de camions i autobusos que, desconcertats, s'han vist atrapats al centre de Creixell. Concretament, al carrer Doctor Frigola, la via central del veïnat i un punt estratègic per als conductors de la comarca i poblacions del voltant. I és que passar per aquest punt escurça de forma considerable el temps des de la N-II fins a l'A-26, i evita haver de fer la ruta habitual, com és seguir per la N-II i anar a buscar l'entrada de l'autopista per després agafar l'A-26.

Per això, el fet d'haver de tallar aquesta via és un maldecap perquè en hores punta hi ha bastant de trànsit. Però quan un camió o autocar queda encallat, no hi ha cap més solució: esperar que surti per sí sol o demanar ajuda. Les possibilitats de maniobra, però, són complicades. Laia Gironella és una de les veïnes afectades per aquesta problemàtica i recorda com l'últim tràiler que va quedar encallat a les dues de la matinada es va haver d'esperar fins que es fes de dia per intentar moure'l. "Estava col·apsat, i no se'n va veure en cor de treure'l". Van fer venir els Mossos d'Esquadra i el conductor de la grua va poder treure el vehicle, això sí, fent maniobres de "mil·límetre".

"No he vist el senyal"

Al trencant de la N-II, quan falta un quilòmetre per arribar a Creixell, hi ha un senyal de prohibit el pas de camions o vehicles de més de 7 metres de llargada i 2,5 d'amplada. La gran majoria de conductors atrapats, però, reconeixen no haver vist el senyal, ja que confiaven plenament amb les indicacions del GPS, i així ho expliquen als veïns. Calculen que des de fa dos anys que tenen aquest problema i fins a dia d'avui ja han hagut d'ajudar a una desena de vehicles afectats, la gran majoria tràilers.

Es queixen que el pas d'aquests vehicles provoca danys al mobiliari i a les cases que tenen façana al carrer. En el cas de Laia Gironella, han vist com quedava arrencada una canalera i es xafava una part d'un balcó. També tenen coneixement d'un veí que li han xafat dues vegades el mateix pilar. "És una moguda, perquè entre que fas venir el pèrit i fas les gestions amb l'asseguradora, et porta més temps arreglar-ho que no pas que t'ho paguin", apunta aquesta veïna que reconeix que almenys les companyies asseguradores fins ara sempre han respost amb eficàcia.

Una carta a TomTom

Cansats d'aquesta situació, Gironella va decidir escriure una carta per via e-mail a l'empresa TomTom, una de les més importants en matèria de navegadors de GPS, per exposar-los la problemàtica i demanar-los que modifiquessin els paràmetres de la ruta. La resposta va ser que ho notificarien al departament corresponent per solucionar-ho. Amb tot, són conscients que hi ha moltes altres empreses que tenen al mercat GPS i arribar a tots és impossible.

Per això, també van fer una reclamació a l'Ajuntament perquè millorés la senyalització i ja s'han començat a fer gestions per fer una modificació. Segons explica l'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ja s'ha iniciat el procés per substituir els senyals per uns altres de color groc fluorescent. "A veure si així es crida encara més l'atenció dels conductors i veuen el senyal", afirma l'alcalde.

Varis punts negres

Creixell és un dels punts negres, però al municipi de Borrassà n'hi ha dos més: l'entrada de Borrassà des de la N-II per la GIV 5123 i una altra entrada del municipi per la rotonda del carrer Dalmau a Creixell. És aquí on se substituiran els cartells per uns de més cridaners.