La moció impulsada per ICV en contra de la celebració de circs a la ciutat amb animals va provocar la polèmica al ple celebrat ahir a la tarda a la ciutat. Després de la protesta que els activistes van dur a terme al matí, un grup de persones van presentar-se al ple amb pancartes contra el maltractament animal. La proposta va ser rebutjada després que CiU, amb 12 dels 21 regidors del consistori, s'hi oposés, el PP s'abstingués i PSC, ICV, ERC i CUP s'hi mostressin favorables. El govern municipal, que va assegurar haver demanat informes sobre la idoneïtat del projecte, té previst dur a terme ?l'any vinent a la ciutat -si troba els patrocinadors necessaris- una mena de festival del circ.

Els ecosocialistes van presentar aquesta moció al ple d'octubre, tot i que asseguren que des del 22 de setembre que l'equip de govern la tenia a les seves mans. Aleshores, se'n va desestimar la urgència i es va assegurar que es demanaria consell sobre la situació dels animals als circs. El regidor d'ICV, Xavier Monfort, però, va denunciar fa unes setmanes que la mesura havia d'haver passat per comissió informativa "tal i com estableix el ROM" però que no es va fer i, finalment, va presentar una instància exigint el compliment de la normativa municipal.

L'edil, que va titllar de poc democràtica la demora en el procediment, assegura que es va tractar en la darrera comissió però que l'alcalde, Santi Vila, ja ho volia donar per tancat quan "el secretari va alertar-lo que això s'havia de dur al ple". Va ser precisament allà on ahir els diferents grups municipals van posicionar-se sobre aquesta qüestió, juntament amb membres del grup en defensa dels animals que van protestar de forma pacífica per la decisió. De fet, a la sessió es va dur el dictamen que establia desestimar la moció ecosocialista.

L'equip de govern va argumentar que havien demanat informes a experts vinculats al sector com Genís Matabosch i el "Cirque Du Soleil" i van concloure que aquests espectacles han canviat molt i que, entre d'altres coses, estan regulats normativament. Vila va negar haver intentat impedir aquest debat assegurant que "tot i que el plenari no és competent en aquesta matèria -és l'alcalde qui dóna les llicències- vam decidir que s'abordés perquè tothom pogués posicionar-se, però nosaltres som un govern liberal i considerem que la decisió d'anar o no a un circ és lliure i, com a tal, nosaltres no podem imposar el que la legislació permet".

Un festival del circ previst

Monfort li va recordar que la majoria de municipis del Nord d'Europa estan seguint aquest camí i que fins a 40 municipis catalans han donat suport a la mesura i el batlle va respondre que considerava que tothom podia tenir el seu punt de vista polític "però, des del punt de vista competencial, crec que s'equivoquen". CUP, PSC i ERC també van lamentar la lentitud en el procediment per poder-ho abordar al ple i van donar suport a la mesura, a la qual ja s'havien adherit. El PP, en canvi, va decidir abstenir-se en la votació, tot i que la regidora, Margarita Cotxo, va assegurar que "estimen molt els animals" però va negar que als circs es practiquin tortures com defensaven els promotors de la moció.

L'alcalde va anunciar mesos enrere que estaven treballant amb la possibilitat de dur a terme un festival dedicat al món del circ, una celebració que no s'ajustaria a allò que la proposta de l'oposició demanava.

Canviar el ROM

D'altra banda, el ple va tornar a posar sobre la taula la necessitat de modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per regular el ple i el que s'hi debat, i l'equip de govern va assegurar que s'està treballant també en l'elaboració del POUM. De fet, va dir que al 2012 s'impulsarà la participació ciutadana.