Gairebé ningú pensava el 1980 que el petit poble gironí d'Espinelves, situat entre el Montseny i les Guilleries i aleshores amb 140 habitants -ara 200- es convertiria per uns dies en la capital de Catalunya de l'arbre de Nadal gràcies a la Fira de l'Avet que avui obre les portes de la XXXI edició amb previsió de 100.000 visitants, igual que l'any passat, tot i l'aqüeducte festiu de la Constitució i la Puríssima "balanç impossible de superar ja que la capacitat de recepció s'ha exhaurit perquè no disposem de més espais on aparcar".

No obstant això, s'han habilitat zones per acollir 1.000 turismes i un d'específic per a 15 autocars. "Cal considerar que les superfícies són limitades, estem encaixonats entre muntanyes i per això no podem anar a més", explica Jordi Geli, president del Patronat Municipal i responsable de l'organització. Encara que hi hagi més dies festius, la concurrència possiblement serà la mateixa "però amb l'avantatge que en venir més escalonadament no es produiran els col·lapses i les retencions habituals a partir del migdia" preveu Geli.

Amb vuit parades d'avets, 85 de productes naturals i set de demostracions d'oficis artesans, Espinelves canviarà durant una setmana el seu habitual silenci i tranquil·litat per música, xaranga i el bullici originats per l'allau de visitants provinents principalment de les comarques limítrofes, però també de llocs més allunyats gràcies a l'Eix Transversal.

Espectacles al carrer per a la mainada i adults i exposicions, completen l'oferta cultural i ecològica de l'actual edició d'un certamen que es distingeix del altres perquè només s'accepten firaires autòctons i amb arbres exclusivament conreats en els vivers del municipi. Els organitzadors calculen que durant el certamen es poden vendre uns 3.000 arbres, també igual que l'any passat, amb preus com sempre entre 12 i 50 euros, segons espècie i altura. En els seu inicis a la fira s'havien comercialitzat fins a 8.000 avets entre les 15 parades que hi participaven.