La possible aplicació d'una taxa turística a Catalunya anunciada per la Generalitat ha despertat de moment molta inquietud i expectació entre els agents del sector a les comarques gironines, que esperen que la mesura sigui de consens.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, va assenyalar que aquest recel respon al temor que, si aquesta taxa s'aplica en territori català i no a la resta d'Espanya, s'entraria "en una competència deslleial".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va confirmar dijous passat que plantejarà una taxa de "menys del que costa un cafè" que gravaria les pernoctacions nocturnes i que intentarà buscar el consens. Codina, alcalde d'un municipi turístic i concorregut, va explicar, però, el que podria succeir si la taxa només afectés els hotelers de Catalunya. "La gent gran que arriba en els mesos d'hivern se n'anirà a Fuengirola perquè serà uns euros més barat". "Aquí el més sensat seria que si s'ha d'aplicar una taxa es faci a tot l'Estat, cosa que el PP ja ha avançat i per tant no és un invent de la Generalitat, sinó que és una cosa avançada", va assegurar l'alcalde de Lloret.Codina va admetre que ha rebut trucades d'altres alcaldes de municipis turístics, tant de la Costa Brava com de la Costa Daurada.Aquests últims tindrien la competència a tan sols 40 quilòmetres, ja que a la província de Castelló ja no s'aplicaria l'esmentada taxa, en el cas que la taxa finalment només s'instaurés a Catalunya.El sector hoteler també es pregunta si la taxa haurien de cobrar-la ells o els touroperadors en origen i com es recaptarà, i recorden el cas de Mallorca, que la taxa es pagava en arribar a l'aeroport i ha resultat ser una experiència negativa, ja que ells veien competència deslleial amb la Costa Brava, va exposar l'alcalde.

Per la seva banda, el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavio Bono, va explicar que el sector turístic de la Costa Daurada està a l'expectativa després de l'anunci de la Generalitat, ja que "no és un assumpte menor".

Bono va evitar fer alguna valoració sobre el cobrament de la taxa a Catalunya "mentre el Govern no s'assegui amb el sector per explicar quines són les condicions i com es desenvoluparà".

Des de Lloret de Mar també es va exposar la necessitat de fer primer una ordenació del sector turístic, ja que hi ha una borsa d'oferta turística no reglada a la qual no es podrà aplicar aquesta taxa i sempre es carregarà contra l'oferta reglada i legislada, mentre que la no reglada no es controla.