Les internes de la presó de Girona s'han organitzat per crear joies amb material reciclat. La iniciativa ha sorgit en el marc d'uns tallers que organitza el Grup de Recerca i Estudi dels Conflictes (GREC), i ha aportat a les recluses una nova motivació dins el centre penitenciari. Fa un any, unes monges els van portar el primer material -botons, fils i alguns lluentons- amb el qual van crear els primers collarets, polseres i gomes de cabell. GREC s'encarrega de vendre-les per Internet i les preses reben els diners de la venda. "A mi m'ha ajudat, és una manera de trencar la rutina de la presó", explica una de les internes. També han fabricat llibretes reciclades i bosses de mà.

El 2010, GREC va iniciar el taller Dones amb empenta, dones per a la convivènciaa la presó de Girona. En el marc d'aquest taller -que fomenta la convivència, millora les habilitats socials i reforça l'autoestima- aquesta passada primavera va sorgir la idea de començar a crear joies. Una de les internes és dissenyadora i havia fabricat joies i peces de roba amb material reciclat i això va ajudar a què posés a disposició del grup les seves idees per poder fer un taller de bijuteria. "Jo aporto més idees però cosir un botó ho sap fer tothom, així que treballem en equip", explica.

De les vuit preses que fa un any que van començar el taller, actualment només en queden tres al centre i intenten que les noves que arriben també se sumin a la iniciativa. Les dones que estan internes a la presó de Girona hi són de manera preventiva, a l'espera de ser jutjades, i això provoca molta rotació. No obstant això, les internes que hi són des del principi del taller continuen amb la creació de les joies.

Les joies es fan amb botons, gomes, fils o lluentons que les preses van combinant per fabricar collarets, polseres o gomes de cabell adornades. "Totes les peces són úniques, no en repetim cap", destaca una de les internes que reconeix que mentre està entretinguda amb les companyes fent joies el dia passa més ràpid. "T'oblides una mica del què hi ha fora", reconeix una altra de les internes que és de nacionalitat sud-americana i no té família al país i també admet que els diners que fan a través de la venda de les joies "s'agraeixen molt".

L'objectiu del taller és millorar la convivència del grup i fomentar que facin coses plegades. De fet, les mateixes internes reconeixen que mentre creen les joies es demanen consell, s'ajuden i es coneixen entre elles. El que va néixer com una activitat dirigida s'ha convertit en una afició més de les internes que ja no esperen a l'hora del taller per fabricar joies sinó que ho fan en estones lliures. "Ho fem ja sigui per vendre-ho o per fer-ho per a les nostres famílies", explica una de les internes.

Vendes per Internet

GREC s'encarrega de vendre les creacions a través del web de l'entitat (www.grecxarxa.org) i també s'enduen les joies a actes públics per exhibir-les. Una de les integrants de GREC, Azahara Haughey, ha explicat que ja s'han començat a vendre algunes peces. Els collarets costen dotze euros, les gomes de cabell cinc i els conjunts disset euros.

A banda de joies, les internes també estan fent aquestes setmanes llibretes amb llibres vells reciclats. Amb la roba que se'ls va quedant vella també han creat bosses de mà texanes que guarneixen amb lluentons i que entre elles s'intercanvien.