La Fira de l'Avet de l'any passat va rebre 100.000 visitants gràcies a la bona climatologia, la situació de les festes al calendari i, sobretot, per la vaga de controladors aeris que va obligar molta gent a no poder sortir del país. No obstant això, en ser una setmana gairebé tota festiva, els organitzadors esperaven, en l'edició que ahir va tancar les portes, com a mínim la mateixa afluència de públic que l'anterior.

Les previsions, però, no s'han complert perquè, enguany, la Fira ha rebut 75.000 visitants. Tanmateix, s'han comercialitzat els mateixos que el 2010: 2.800 exemplars. "Encara que de menor altura i preu més baix perquè, qui més qui menys, li afecta la mala situació econòmica que estem patim", ha explicat Jordi Geli, president del Patronat Municipal, responsable de l'organització. Malgrat tot, "no ens podem queixar perquè el balanç global ha estat molt positiu i Espinelves ha viscut nou dies de considerable moviment i animació", va afegir.

Les espècies d'arbres amb més sortida han estat excelsa, masjoanis i nordmanniana. Encara que amb el repartiment de les jornades festives es preveia una afluència més escalonada, aquests dies també hi han hagut els habituals col·lapses i retencions. Moltes persones no es volen deixar perdre la tradició d'anar a comprar l'avet en el mateix lloc del conreu, a les Guilleries i el Montseny. Els visitans han arribat de les comarques properes, com Osona i el Ripollès, les comarques gironines i, especialment, de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Cues de 10 quilòmetres

El dia punta fou el dimarts, festa de la Constitució. Cotxes aturats més d'una hora amb cues de 10 quilòmetres a l'Eix Transversal per a poder accedir a Espinelves. Fins el punt que varis conductors varen perdre la paciència, i sense pensar-s'ho dues vegades, varen optar per arriscar-se vulnerant el códi de circulació canviant de sentir per retornar al seu lloc d'origen.

Unes incidències que han posat en evidència que, després de 31 anys del seu naixement, la Fira de l'Avet d'Espinelves ha consolidat la seva popularitat i tret de l'anonimat aquest racó abans oblidat entre les muntanyes del Montseny i les Guilleries envoltat de bucòlics i exuberants paratges de difícil parangó.