L'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir per unanimitat delegar la gestió, inspecció i recaptació d'impostos en favor del Consell Comarcal de la Selva per un període de quatre anys. L'acord entre les dues institucions preveu que el Consell avanci, a través de bestretes, 1,5 milions d'euros al mes fins a l'abril, perquè el consistori pugui fer front a diferents tipus de pagaments, principalment nòmines i crèdits, tenint en compte que en els primers tres mesos els ajuntaments no disposen d'ingressos. A partir de l'abril les bestretes seran inferiors (1 milió), excepte al juny que serà de 2 milions, i al desembre es farà la liquidació final. El conveni preveu, a més, enfortir l'oficina que el Consell té a Blanes i fins a set empleats del consistori podrien passar a treballar per a l'ens comarcal. L'acord també preveu encarregar al Consell la gestió dels procediments sancionadors per infraccions de trànsit i altres ordenances municipals i suposarà un estalvi de 300.000 euros.

El regidor d'Hisenda, Nicolàs Laguna, va explicar que la raó per l'avançament dels diners és que l'Ajuntament no comença a tenir ingressos importants fins el mes d'abril, en què es cobra l'impost de circulació i al juny i juliol l'IBI i, per tant, l'acord va en la línia de buscar ingressos per aquests primers mesos. "El nostre principal objectiu ara mateix és pagar nòmines i crèdits", va assegurar Laguna, que va afegir que amb la delegació de la gestió també es busca "més eficiència". L'Ajuntament s'havia plantejat la delegació i va sol·licitar al Consell Comarcal i a la Diputació de Girona -a través del seu organisme Xarxa Local de Municipis (Xaloc)- que presentessin propostes. Finalment, s'ha decantat pel Consell perquè les condicions eren millors, ja que permetien l'avançament dels diners i asseguraven el traspàs d'empleats, segons va destacar l'alcalde Josep Marigó. "El Consell ens ofereix fins a 14 milions en avançaments i Xaloc només 8", va afirmar.

El grup d'EUiA-ICV va donar suport al punt perquè "està en perill que cobrin els treballadors", però va assegurar que no és partidari de cedir poder a d'altres institucions i en un altre moment no l'hagués aprovat. El portaveu del grup, Joan Salmeron, va alertar que no s'ha tractat bé als treballadors de l'Ajuntament. El PP i CiU també es van mostrar a favor en assegurar que es tractava d'un bon conveni.

Per la seva part, el gerent del Consell, Joan Burjachs, va destacar l'experiència i bon funcionament del servei que dóna l'ens comarcal. "El Consell Comarcal té 18 anys d'experiència en la recaptació de tributs", va explicar Burjachs, que va afegir que Blanes serà el poble "més gran que porta el Consell de forma integral". Pel que fa a les bestretes que farà arribar l'ens a l'Ajuntament cada mes, el gerent va assegurar que es tracta d'una "pràctica habitual" del Consell i que permet al consistori tenir uns ingressos en un moment en què no n'hi ha. "Ens adaptem a les necessitats de cada un dels ajuntaments", va assegurar en explicar la tipologia del conveni signat entre les dues institucions. Finalment, Burjachs va destacar que l'acord permetrà crear una oficina del Consell "de referència" a Blanes amb una dotzena de treballadors. L'acord entrarà en vigor l'1 de gener de 2012.