El Parlament va aprovar ahir amb el vot unànime de tots els grups la redacció d'un projecte de llei per declarar el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles, però sense establir cap data. La proposta, presentada pel diputat d'ICV, Joan Boada, va rebre esmenes del PSC i de CiU. Aquesta última força, a través de la diputada Dolors Rovirola, va recordar que el Govern no té pressupost per a aquest parc i que, de fet, encara queda pendent de dotar l'últim aprovat, el del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Amb aquest acord, s'insta el Govern a iniciar el procés per incrementar el nivell de protecció d'un espai natural únic a tota la península Ibèrica.

Una proposta d'ICV feta al maig

La proposta de resolució es va presentar el 17 de maig i instava el Govern a iniciar la redacció del Projecte de Llei que faci realitat el Parc Natural de la conca lacustre de l'Estany de Banyoles. La proposta es va debatre ahir a la comissió de Territori i Sostenibilitat i va rebre el suport de tots els grups parlamentaris.

ICV considera que les peculiaritats d'aquest estany i del seu entorn lacustre són suficients per dotar-lo d'un grau més elevat de protecció del que té actualment, tal com reclama el territori des de fa anys. Per Boada, "aquest és un pas importantíssim" perquè aquesta declaració de parc es porta reivindicant per part d'ajuntaments i entitats ecologistes des de fa temps i, sobretot, perquè aquesta és una zona "única" a la península ibèrica que mereix ser protegida. En aquest sentit, el diputat va recordar que l'Estany i la seva zona lacustre estan sotmesos a pressions de caire urbanístic o per esdeveniments esportius que podrien malmetre l'espai.

Concretament, la resolució aprovada ahir pel Parlament recull que la declaració de parc és una "petició històrica", recolzada per mocions aprovades pels ajuntaments de Banyoles, Porqueres i Fontcoberta; a més de comptar amb un ampli suport social per entitats com Limnos, el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista de Banyoles. A més, des de l'any 2007 existeix un document amb els corresponents estudis previs i amb cartografia detallada a punt per a ser discutida i aprovada.

Aquesta proposta de Parc Natural hauria d'incloure les diferents zones incloses en el pla d'Espais d'Interès Natural (EIN) de l'Estany de Banyoles i Platja d'Espolla, així com altres espais de la mateixa conca lacustre com Sant Miquel de Campmajor i part del riu Fluvià fins la Reserva Natural de Fauna Salvatge de l'Illa del Fluvià.

Des d'ICV no van veure amb mals ulls que la resolució aprovada no tingui fixat un termini i, de fet, van assenyalar que la majoria de les que s'aproven no ho tenen perquè "un no sap ben bé quan de temps trigarà a elaborar-se", tot i que en aquest cas ja hi ha estudis fets. "Estarem atents a què es vagi tirant endavant aquesta declaració", va afirmar Boada, que també va subratllar que la redacció comptarà amb la participació dels agents cívics, econòmics i ecologistes per tal de recollir "totes les sensiblitats".

Actualment, l'Estany està declarat com a espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 i inclòs dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) per part de la Generalitat. També rep finançament europeu a través del projecte LIFE, centrat a conservar el seu hàbitat i recuperar espècies autòctones.