El Centre d'Acollida d'Animals de a la Selva (CAAS) es troba al 110 per cent de la seva capacitat. Un equipament del Consell Comarcal que es troba a Tossa de Mar i on la crisi econòmica, contràriament a allò que molta gent pot pensar, no ha fet augmentar el nombre d'animals recollits sinó que, comparant dades de l'any 2006, quan es van abandonar 996 animals, la xifra aquest any ha minvat fins als 732.

Això respon, segons explica el responsable de Sosteniblitat i territori del Consell, Eduard Adrobau, a "les campanyes d'identificació de gossos que ara porten el xip" i abans era més difícil trobar el propietari i, per tant, retornar-li l'animal, "ja que n'és el posseïdor legal i se n'ha de fer càrrec, tal i com estableix la llei", afegeix.

Però el que sí han notat des del CAAS de la Selva que està provocant la mala conjuntura econòmica és que la gent adopta molt menys i, per tant, els animals queden "en estoc a la gossera". De fet, segons dades del Consell, durant aquest any només s'haurien aconseguit 418 adopcions, cosa que suposa haver arribat a nivells del 2006 i, en canvi, fa tres anys se'n van fer 489.

Per posar-hi remei, el Consell ?Comarcal de la Selva, a banda de ?difondre l'adopció en terres selvatanes entre la població, va més enllà i des de fa uns anys treballa amb protectores d'animals d'Alemanya. I quan aquestes tenen demanda ?d'animals per adoptar, des de Tossa -a vegades també des d'aquell país- un vehicle especialitzat surt amb una trentena d'animals cap a terres alemanyes. Aquest fet es sol donar, tal i com explica Eduard Adrobau, quan hi ha demanda per part del país europeu però també quan hi ha massa gossos a la del Consell i cal donar-los una sortida.

"Alemanya té consciència"

Per poder portar a terme aquesta "emigració" dels gossos de la Selva fins a Alemanya, el CAAS els ?prepara sanitàriament, és a dir, per una banda se'ls esterilitza -com es fa amb tots els gossos i gosses al cap de pocs dies d'arribar al centre- i se'ls apliquen totes les vacunes ?necessàries, i per l'altra, es tramiten els papers en regla per tal de poder anar a un altre país, com ara el passaport.

Tot aquest treball costa prop de 400 euros per animal al Consell comarcal de la Selva però és una ?forma d'aconseguir que s'adopti el gos. I és que, com explica Adrobau, la societat alemanya està "molt més conscienciada amb el tema de l'adopoció i en canvi, aquí, quan ?volem un gos solem anar a una ?botiga, no hi ha la consciència que existeixen les gosseres amb ?animals perfectament adoptables i a més, solen ser més agraïts que no pas un altre".

El repte del CAAS de la Selva en l'actualitat és trobar un allotjament per a aquests animals i, com es ?lamenta el responsable de ?Sosteniblitat i territori del Consell, és un fet "díficil ara mateix" i insta la gent a fer-ho. Els interessats tenen el web (www.selva.cat/caas) on es pot ?veure la imatge dels animals que hi ha en l'actualitat a la gossera, així com conèixer-ne les seves ?característiques.

Tot i això, Eduard Adrobau ?recorda que davant l'augment del nombre d'animals a la gossera el Consell ha decidit reformular ?políticament el sistema de ?funcionament del Centre d'Acollida ?d'Animals "internalitzant costos a través del Consell, passant per tant tot allò extern a intern". I també ?defensa el centre selvatà recordant que hi ha "consells que han passat aquest servei a empreses privades" i, en canvi, des de l'ens ?comarcal "de moment no ens ho plantegem, i més quan fem ?números comparant-los amb ?d'altres llocs, sortim a la meitat de preu". Per acabar, ressalta el treball amb ?xarxa amb ens comarcals ?sobre el tema dels animals i el CAAS.