L'ombra de la crisi és allargada i pocs sectors econòmics s'escapen dels seus efectes. Els notaris no en són una excepció i estan patint en primera persona les conseqüències de l'actual context econòmic en general i la crisi del "totxo" en particular. La frenada de les transaccions immobiliàries -principal font d'ingressos del col·lectiu- ha posat contra les cordes un sector que no fa gaire temps era molt pròsper. L'equació és senzilla: Menys operacions, menys ingressos. Algunes notaries, fins i tot, tenen dificultats per cobrir les despeses salarials.

Lluny de veure la llum al final del túnel, els notaris adverteixen que la seva situació pot anar a pitjor. Per això reclamen ampliar el ventall d'activitats que poden dur a terme i canviar la política de preus. L'Estat és el responsable d'establir el cost dels serveis que ofereixen els notaris. Unes xifres que en els últims anys només s'han modificat a la baixa. Amb la frenada de les transaccions immobiliàries - que significaven quasi la totalitat dels beneficis- i el baix preu de la resta de serveis a moltes notaries no els hi surten els números.

Segons dades del Col·legi de Notaris de Catalunya, la suma de les principals activitats de les 52 notaries que hi ha a la província de Girona s'ha desplomat un 40% des de l'inici de la crisi. La caiguda més forta es registra en els contractes traslatius sobre tipus de béns i drets. Aquest segment ha passat de registrar 23.402 operacions l'any 2007 a un total de 10.452 el 2010, el que significa una caiguda del 55 per cent.

Pel que fa als crèdits, prèstecs i garanties hipotecàries, la feina dels notaris gironins en aquest àmbit ha retocedit un 36 per cent entre el 2007 i el 2010. També ha disminuït el nombre d'actes relacionades amb les entitats amb personalitat jurídica passant de les 12.390 firmades l'any 2007 a les 9.566 de l'últim exercici.

Les xifres obtingudes entre gener i setembre d'aquest any no conviden a l'optimisme. Si l'últim trimestre registra les mateixes xifres que els tres anteriors, els notaris gironins fins i tot podrien tancar l'any amb unes dades més negatives que el 2010.

La caiguda del volum de treball en algunes notaries de la província de Girona supera de llarg el 40%. En alguns casos, es calcula que el retrocés supera el 70 per cent.

Reduccions de jornada

Davant d'aquest context, algunes notaries ja han hagut d'aplicar reduccions de jornada als seus treballadors malgrat que l'objectiu principal és mantenir els llocs de feina.

Per intentar capgirar l'actual situació, els notaris defensen l'ampliació del ventall de funcions que poden dur a terme. Asseguren que poden fer moltes tasques que actualment desenvolupa l'Administració de Justícia que, tal com recorden, "està saturada". "La tendència és que en els jutjats es concentrin els assumptes contenciosos litigiosos on hi ha dues parts que es barallen entre elles. Les coses que simplement siguin de jurisdicció voluntària, s'haurien de poder fer a les notaries", defensen els notaris.

La crisi i la situació financera de la banca ha agreujat la caiguda de la demanda immobiliària. El delegat territorial a Girona del Col·legi de Notaris, Francesc Consegal, apunta que la demanda no es pot reactivar perquè els bancs i caixes no concedeixen crèdits.

"Mentre les caixes i els bancs no tornin a facilitar el crèdit a les famílies i a les empreses, poques persones tindran disponibilitat per fer una transacció ", explica Consegal.

Entre gener i setembre de 2007 es van constituir 22.388 hipoteques a la província de Girona mentre que en el mateix període d'aquest any només se n'han firmat 7.127 (un 68 per cent menys).