Els comerciants de Banyoles esperen que la policia detingui aviat l'autor o autors de la mort a ganivetades de la botiguera Concepció Reixach per respirar "més tranquils". El president de la Unió de Comerciants del Barri Vell, Joan Frigola, ha explicat que és un "cop molt dur" assumir la mort de la botiguera, sobretot perquè Banyoles és una ciutat "on tothom es coneix", amb poca delinqüència i on els comerços no tenien sensació d'inseguretat. "No t'esperes que pugui passar una cosa així", ha afirmat Frigola. En senyal de dol, els comerciants abaixaran simbòlicament les persianes dels comerços durant cinc minuts dimarts a les 12 del migdia. "És la nostra manera de rebutjar el que ha passat", explica.

Cruel i impensable. Aquests són els adjectius amb què el president de la Unió de Comerciants del Barri Vell de Banyoles ha descrit la mort a ganivetades ahir al vespre de Concepció Reixach, propietària de la sabateria familiar Can Reixach. Joan Frigola ha explicat que és un cop "molt dur" per a uns comerciants d'un "poble molt tranquil", on tots es coneixen i on sovint els botiguers deixen la porta dels comerços oberta mentre fan caixa perquè no hi ha sensació d'inseguretat. "Et sembla impossible que pugui passar una cosa així en un poble com Banyoles", ha assegurat Frigola.

De fet, el president de l'associació ha explicat que fa just un parell de dies es van reunir amb Mossos d'Esquadra i Policia Local per preparar el dispositiu de Nadal perquè en aquestes dates, quan s'acostuma a fer més caixa i hi ha més clients al carrer, sempre s'intensifica la presència policial. "Vam estar mirant les estadístiques i són bones, aquí no hi ha problemes de robatoris", ha explicat Frigola que diu que justament per aquest motiu s'han quedat "gelats" després de saber que Reixach havia mort a ganivetades. "No ha estat un simple robatori, hi ha hagut una víctima mortal i això és un cop molt fort", ha explicat Frigola.

Diumenge, cap a un quart de nou del vespre una clienta va entrar a Calçats Reixach i va alertar la Policia Local després de descobrir el cadàver de la víctima. Quan els agents van arribar a Calçats Reixach, van trobar el cadàver al capdavall d'unes escales que donen al magatzem, situat al soterrani de l'establiment. La dona tenia un tall al coll i diverses ferides d'arma blanca. L'establiment estava tot regirat i no hi havia diners a l'interior de la caixa enregistradora, per la qual cosa pren força la hipòtesi de l'atracament.

Abaixar persianes

"Fa molt mal perquè tots ens coneixem de tota la vida", ha lamentat el president de la Unió de Comerciants. Els botiguers han convocat per demà a les 12 del migdia un acte de rebuig a la violència i en record de Concepció Reixach. A aquesta hora, i en senyal de dol, els comerços abaixaran les persianes durant cinc minuts i es concentraran davant de cada botiga.

Joan Frigola ha explicat que també hi haurà més presència policial durant aquests dies, sobretot a l'hora de tancament de les botigues que és quan hi ha més diners a les caixes. Tot i això, ha assegurat que a Banyoles no hi ha problemes d'inseguretat i creu que en aquest crim hi ha hagut un "component de mala sort" perquè la botiga es troba una mica més aïllada del nucli comercial. A més, el president dels comerciants de la zona espera que la policia trobi aviat l'autor o autors del crim perquè tothom pugui respirar més tranquil, tants els comerciants com, sobretot, la família de la víctima.

Canvi d'hàbits

La confiança habitual s'ha tornat en desconfiança entre alguns comerciants de la ciutat. És el cas de l'Elisabet Rodríguez, responsable del centre de teràpies alternatives Saüc situat a pocs metres de Calçats Reixach. La comerciant ha explicat que no tenen ningú a la recepció i que mentre ella o el seu home esta fent algun tractament a algun client sempre deixaven la porta oberta. "Estàvem molt tranquils", ha explicat. Ara, però, diu que des d'aquest matí mateix ha començat a tancar amb clau i escruta qui hi ha a l'altra banda de la porta abans d'obrir. "Anem més amb compte", ha explicat.

Tot i que la dona també ressalta que Banyoles no té problemes habituals de seguretat, sí que creu que es podrien prendre algunes mesures puntuals com il·luminar millor alguns carrers del barri vell que queden molt foscos a la nit.