L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, es perfila com el més ferm candidat a ser primer secretari del PSC a les comarques gironines en substitució de Joaquim Nadal. Fernández compta amb dos factors molt rellevants al seu favor. Per una banda, la victòria a les municipals en un clima de debacle general dels socialistes i, per l'alra, el suport expressat a Pere Navarro, elegit dissabte com a primer secretari del socialistes catalans. Existeix però un tercer factor que és determinant: Juli Fernández ja ha expressat al seu entorn i a persones rellevants del PSC que vol aspirar a dirigir els socialistes gironins per iniciar la remuntada.

Juli Fernández ja va insinuar que pretenia ser primer secretari, en substitució de Joaquim Nadal, quan el passat 27 de setembre va anunciar que no aniria a la llista de les generals i va passar balanç dels seus quatre anys al Congrés. L'alcalde va assegurar que a més de dedicar-se a Palafrugell, estava a disposició del PSC pel que calgués. Va advertir que els socialistes catalans havien d'afrontar un nou lideratge, havien de definir i concretar el projecte socialista i a més havien d'apostar per aprofundir en "un perfil més català". A més, va remarcar que tenir un grup parlamentari propi "no és el problema", encara que podria estar d'acord a tenir-ne.

Seguint aquests principis, Fernández va avalar la candidatura de Pere Navarro en el congrés que s'ha celebrat el passat cap de setmana a Barcelona. A més, el també exdiputat socialista ha tingut un paper rellevant al 12è congrés, on va formar part de la mesa al nivell de l'alcalde de Tarragona, José Félix Ballesteros.

Vàlid per contraposició

A més del seus valors en positiu, Fernández també destaca entre d'altres possibles aspirants per contraposició. Joaquim Nadal, Marina Geli i Iolanda Pineda formen part de la direcció però allunyats del nucli de decisió. A Barcelona, han comptat poc amb cap altre valor polític gironí.

El fet que un nombre molt elevat d'agrupacions passin una época de crisi interna també afavoreix les opcions de Juli Fernández per liderar el socialisme gironí, en comptar amb un dels pocs llocs amb activitat orgànica.