L'Ajuntament de Tossa de Mar ha deixat d'ingressar 280.000 euros els últims quatre anys perquè molts veïns no han pagat l'impost del gual. En concret, després de realitzar-se una auditoria han detecat que només es pagaven 600 dels 1.600 guals existents al municipi i, per tant, aquest miler de guals s'han cobrat.

Davant d'aquests resultats, l'Ajuntament de Tossa assegura que no farà la vista grossa i per això girarà els rebuts pendents d'entre els anys 2008 a 2011 als propietaris que no els hagin abonat durant aquests anys. En total són un miler de persones, que a 70 euros per gual suposa que cada any el consistori tossenc hi ha deixat d'ingressar 70.000 euros en només aquesta taxa. Una corporació municipal que cal recordar que té les arques municipals castigades amb un alt nivell d'endeutament i que es troba immers en un pla de sanejament per tornar a equilibrar la situació econòmica municipal.

Per a l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich (TU), "és de justícia que els veïns que paguen els seus impostos no hagin de patir l'incompliment d'altres veïns que estan utilitzant els mateixos serveis municipals o realitzen els mateixos aprofitaments sense pagar".

I per tant veu lògic reclamar les quantitats pendents, que són fruit, segons l'actual equip de govern (TU i PSC) de la "inactivitat" de l'anterior Ajuntament liderat per CiU. I afirma que s'ha decidit actuar per tal que tothom pagui i, així, evitar situacions injustes i de falta d'equitat tributària.

Pagar tot i no tenir placa

L'Ajuntament de Tossa ressalta en un comunicat que un dels aprofitaments que molts veïns no paguen és el gual, l'hagin demanat o no. En aquest sentit, recorda que el que es cobra és una taxa per les entrades de vehicles a aparcaments a través de les voreres i les reserves de via pública. I, per tant, es considera que els veïns que no han demanat gual, però que per accedir al seu garatge o habitatge passen per la vorera, acaben passant per un espai públic, i la taxa el que regula és el cobrament d'aquest "dret d'ús d'espai comú". És a dir, es paga per passar per un espai públic, no per tenir la placa.

Davant aquest elevat nombre d'impagaments, l'ens de la Diputació de Girona XALOC, que és el responsable de la gestió, liquidació i recaptació dels tributs municipal, ja ha iniciat els tràmits de cobrament de les "discrepàncies" detectades al padró de guals municipal, concretament, entre els anys 2008 i 2011. I en aquest sentit, enguany, XALOC ha posat al dia l'any 2008. Durant l'any 2012 es giraran els rebuts corresponents als anys 2009, 2010 i 2011, tal com assenyala la legislació vigent.

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, finalment remarca que des del seu equip de govern seran "especialment sensibles amb aquells veïns més colpejats per la crisi, però una societat en la qual hi ha persones que no pa?guen els seus impostos no és una societat sana" I afegeix que es pot "discutir si els impostos municipals són molts o pocs; si la pressió fiscal és la correcta pels serveis que es presten, etc. però hi ha una qüestió de principi irrenunciable: tothom ha de pagar els impostos".