Unes 160 persones han volgut donar aquest diumenge la benvinguda al 2012 participant en el primer bany de l'any a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). A diferència d'altres anys, en aquesta edició han acompanyat l'acte el sol i unes temperatures suaus que han fet que l'aigua es mantingués a uns 14 graus. Per entrar al mar l'1 de gener "s'ha de ser valent, però enguany una miqueta menys", ha reflexionat en aquest sentit l'alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó. El banyista més jove ha estat un nadó nascut el 2011, mentre que un any més la veterana Maria Roca, de 91 anys, ha estat la nedadora més gran.

Un any més els ganxons més valents s'han llençat el dia 1 de gener a la badia de Sant Feliu per donar la benvinguda al nou any de la manera més revitalitzant possible, segons asseguren alguns dels participants. És el cas de Manel Alcalde, que sosté que en entrar a l'aigua li passa "tot de cop", inclús tot el que tenia "d'ahir al vespre".

De nou, la participant més gran en aquest acte festiu ha estat Maria Roca, per a qui els seus 91 anys no són obstacle per remullar-se en ple hivern. De fet, ha explicat que avui no ha trobat l'aigua "gaire freda" en comparació amb el març, ja que es banya des d'aquest mes fins al desembre. Aquesta banyista veterana es trobava entre els que han aconseguit romandre uns minuts a l'aigua per arribar a tocar el Pare Noel de plàstic, que es col·loca cada any a uns 30 metres endins.

El bon temps ha estat un bon aliat dels banyistes, i potser gràcies a aquest clima favorable "molta gent ha fet el pas i ha descobert que ja no ho deixarà de fer en els pròxims anys", ha apuntat l'alcalde de Sant Feliu. Albó també ha remarcat positivament que aquesta tradició atrau no només ganxons, sinó també persones de tot el Baix Empordà. Es tracta, segons ha resumit el batlle, d'"un acte lúdic amb molta tradició i estima".

De fet, aquest any s'han superat amb escreix els 126 inscrits del 2011 i s'ha rondat pels 160 participants. Un cop fora de l'aigua, els banyistes que ho han volgut han pogut beure caldo i cava, i menjar galetes i torrons. La remullada està organitzada pel Club Aquàtic Xaloc, amb la col·laboració del Centre Excursionista Montclar.

Els inicis del primer bany de Sant Feliu de Guíxols

Els orígens d'aquesta tradició que cada any aplega més gent es troben en l'atreviment d'un grup d'amics que, a principis de la dècada dels 90, es banyava l'1 de gener al mar. "El primer any érem quatre o cinc, el següent ja voltàvem la dotzena", i avui ja és una activitat que atrau desenes de persones, segons recorda Salvador Ventura, que estava a principis dels 90 entre aquests atrevits que van voler provar aquesta experiència.

Ventura recorda que va ser a partir del 1999 quan el primer bany va començar a ser una activitat més concorreguda fins a arribar a la "massificació" actual. De fet, alguns banyistes prefereixen fer la remullada en solitari i per això proven l'aigua de l'1 de gener una mica abans o una estona després del bany 'oficial', que té lloc a la una del migdia.

El primer bany de l'any també se celebra en altres punts de la costa catalana, com per exemple a la platja de la Barceloneta de la capital del país, o bé a la de Torredembarra (Tarragonès).