La xarxa de punts d'aigua per a l'extinció d'incendis a les comarques gironines serà actualitzada per tal que compleixi les noves normes de seguretat. Una de les prioritats serà substituir els 198 dipòsits d'aigua de xapa galvanitzada per uns altres de formigó, un material més resistent i sense problemes de rovell, alhora que també es decidirà si cal recol·locar-los en altres punts més estratègics. Així es va donar a conèixer ahir durant la signatura del conveni de col·laboració entre la Diputació i Bombers de la Generalitat, que inclou la creació d'una comissió de seguiment. Actualment hi ha 254 dipòsits per a càrrega d'helicòpters i camions de bombers a la demarcació. Enguany, però, tan sols se'n podran canviar tres o quatre amb els 50.000 euros pressupostats a tal efecte.

El conveni que es va rubricar ahir té una vigència de quatre anys, prorrogable amb el temps, segons va explicar el secretari general d'Interior de la Generalitat, Xavier Gibert, que va subratllar el valor d'aquest document que formalitza una relació de col·laboració entre aquestes dues administracions en la tasca de l'extinció d'incendis des de l'any 1989.

El territori gironí és una zona "molt vulnerable" pel que fa als incendis per la seva climatologia i altres factors com ara la tramuntana, segons va apuntar Gibert, que eleven el nivell de perillositat i que fan especialment necessari el treball de prevenció amb la col·laboració de totes les institucions que hi poden aportar recursos humans i tècnics. En aquest sentit,va assenyalar que "els incendis s'encenen a l'estiu i s'apaguen a l'hivern", amb gestos com la signatura d'aquest conveni, que van en la línia de "posar tots els mitjans per apagar els focs que esperem que no es produeixin però que segurament serà inevitable que en tinguem".

La col·laboració entre Diputació de Girona i Bombers de la Generalitat per tenir a punt els punts d'aigua estratègics per apagar els incendis forestals passa per la creació d'una comissió de cooperació que treballarà en el programa d'actuacions alhora que se'n farà un seguiment. Una de les actuacions prioritàries serà la millora dels 254 dipòsits que inicialment estan disponibles per al subministrament d'aigua a helicòpters i camions de bombers al a demarcació. D'aquests, un total de 198 estan fets amb xapa galvanitzada, un material que no té suficient resistència, i que fa que hi hagi pèrdues d'aigua i que es rovelli. Per això, s'ha estudiat quins són els dipòsits que necessiten amb més urgència ser substituïts per uns altres de formigó, un material molt més adequat. De moment, la Diputació de Girona, que és qui assumirà tots els costos de la seva millora i renovació, destinarà per aquest any un total de 50.000 euros, que serviran per construir entre tres i quatre dipòsits nous. El Govern, per la seva banda, posa a disposició dels seus tècnics i mitjans per definir les actuacions i les prioritats en la seva execució.