El Departament d'Ensenyament tan sols ha deixat passar 4 dies del 2012 per proposar als sindicats una altra mesura d'estalvi per a les arques del Govern que, en aquesta ocasió, afecta els estadis. Aquest és un complement específic del sou al qual mestres i professors poden optar quan arriben a sis anys de dedicació professional, un període que ara la Conselleria vol allargar fins a nou.

El 4 de gener, la Conselleria va convocar una reunió extraordinària de la mesa de negociació del personal docent no universitari -presidida per la mateixa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau- amb l'objectiu de negociar els estadis; la discussió té dues dates més al calendari, una avui i una altra la setmana vinent. Representants dels sindicats que participen en la negociació han concretat el canvi proposat per Ensenyament, que només afectaria el primer dels 5 estadis als quals poden accedir els docents al llarg de la seva carrera. Ara, el primer es pot obtenir al cap de 6 anys però el Departament vol retardar-lo 3 més.

"Discriminació molt gran"

El sindicat Ustec·STEs considera que, en cas d'aprovar-se, aquest retard perjudicarà especialment els mestres contractats des del 2006 amb la implantació de la sisena hora a Primària; als primers d'aquells docents els pertocaria cobrar el primer sexenni aquest 2012. En opinió del seu portaveu a Girona, Xavier Díez, es cometria una "discriminació molt gran" amb els prop de 4.600 mestres que, fins al curs passat, es van contrac-tar per cobrir l'ampliació horària. A més, Díez va interpretar el retard en la concessió del primer estadi com "una forma encoberta de rebaixar el sou". Cada sexenni, el professorat pot accedir fins a 5 estadis acumulables, que el 2011 es retribuïen amb un sou brut -i congelat respecte l'exercici anterior- de 102,97 euros per al primer, 108,29 per al segon, 122,96 per al tercer, 132,96 per al quart i 116,28 per al cinquè.

La primera protesta del 2012

Els sindicats representants de mestres i professors a les comarques de Girona donen suport a la primera manifestació de l'any dels treballadors de la funció pública, que s'ha convocat per just d'aquí a una setmana; el dimecres 18 de gener, quan el Parlament celebrarà la primera jornada de debat dels pressupostos del Govern de la Generalitat per al 2012. Aquesta serà la primera gran protesta de l'any contra les retallades pressupostàries de l'administració de CiU en els serveis públics, continuant una sèrie de concentracions realitzades els últims deis del 2011 i que a Girona va tenir una fita clau el 14 de desembre, quan 2.000 persones van participar en una manifestació improvisada.

Sobre els nous pressupostos de la Generalitat, la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT ha denunciat que el Govern català ha deixat de destinar més d'un milió d'euros a l'educació -incloent-hi també la universitària-. A part d'aquesta reducció pressupostària, FETE-UGT també ha alertat de la possibilitat que s'apliquin altres mesures que rebutgen com ara l'increment d'una hora lectiva més per als docents tant de Primària com de Secundària -a la qual s'oposen argumentant que el professorat no ha de pagar "encara més les conseqüències d'aquesta crisi" i "la manca de voluntat política de fer uns pressupostos justos i equilibrats"-, a més de canviar els criteris amb els quals es calculen les plantilles.