L'anunci per carta de la Generalitat als municipis avisant que "difícilment" podrà fer efectius els pagaments relatius als Plans de Barris no han passat per alt a la resta de partits de l'oposició del Govern de Catalunya. Aquests van lamentar ahir aquesta nova mesura que pot fer anar encara més malament als ajuntaments en matèria econòmica, ja que són molts els que han avançat una part important d'aquests imports tirant de la seva pròpia tresoreria i que confiaven en el retorn del 50% d'aquests pagaments corresponents a la Generalitat.

El diputat al Parlament del PSC Esteve Pujol va valorar aquest moviment del Govern com a "molt negatiu". "Una cosa és que els pressupostos hagin de ser de contenció, però el que aquí s'acaba discutint és com es gestionen les prioritats", va explicar Pujol, que va afegir que "la Generalitat no està fent front a les seves obligacions". El diputat va recordar que aquest fet ja ve de lluny, ja que "primer van ser els treballadors públics, després les llars d'infants". A més, va explicar que el problema principal no és la contenció prevista per al 2012, sinó els pagaments que encara té pendents la Generalitat per als anys 2010 i 2011, on els ajuntaments encara no saben si podran cobrar.

"Encara estem negociant"

Des del Partit Popular, el portaveu al Parlament, Enric Millo, va explicar que costa de comprendre que el Govern de la Generalitat estigui enviant aquesta carta quan encara no hi ha res decidit sobre el text definitiu dels pressupostos per al 2012. "Encara estem negociant els pressupostos i no hi ha cap acord. A dia d'avui tenim una situació insòlita, que és que no h ha cap partit polític que hi doni suport". Millo va mostrar la seva perplexitat davant aquesta mesura relativa als Plans de Barris. "Em sorpren molt i em sembla una irresponsabilitat que s'enviïn aquestes cartes amb unes despeses socials que estan compromeses des de fa temps".

El portaveu del PPC va afirmar que creu que la Generalitat "s'està tornant a precipitar, a causa de la improvisació que ja fa temps que està duent a terme i una indefinició del projecte i de les seves prioritats pressupostàries". Millo va confirmar que des del PP continuaran defensant en la negociació dels pressupostos les despeses de caràcter social com poden ser els Plans de Barris.

"Cap favor al municipalisme"

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, el missatge crític feia referència "una nova mesura que no fa cap favor al municipalisme, com ja ha anat passant també amb les ajudes de les llars d'infants". ERC va explicar també que aquesta decisió de la Generalitat també pot afectar la cohesió social en aquests nuclis antics que necessitaven reformes.

El partit va voler recordar que el projecte de la Llei de Barris, a més d'un caràcter de millora d'infraestructures, també tenia la voluntat de garantir la intervenció integral de barris amb l'objectiu d'evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans que hi resideixen. Aquesta intervenció global comporta aspectes com la rehabilitació física, la sostenibilitat ambiental, el benestar social i la dinamització econòmica. "No és només una retallada econòmica", van afirmar des del partit. Esquerra va lamentar també que d'aquesta manera es perjudica encara més als municipis, tenint en compte també que a molts encara se'ls deuen els pagaments corresponents a l'any 2011.

D'altra banda, Joan Boada, d'ICV, va afirmar que aquesta mesura "és del tot inadmissible perquè la llei de barris és plurianual i s'han de respectar els acords". Boada va explicar a més que des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat havien dit al Parlament que seguirien endavant amb els Plans de Barris. "CiU incompleix sistemàticament els seus acords i a més ho està fent molt en temes de cohesió social", va afirmar.

En aquest sentit, va assegurar que "és un escàndol com els 112 milions de les escoles bressol que no pagaran". Davant d'aquesta situació, Boada va aconsellar als ajuntaments que prenguin les mesures necessàries denunciant aquests incompliments que s'estan duent a terme. Des del partit, va assegurar que ja hi ha preparades les esmenes als pressupostos per al 2012, exigint sobretot que continuin amb el Pla de Barris i amb les altres mesures d'inserció social a Catalunya.