El tema de la taxa turística a Catalunya està arribant a uns extrems perillosos. Perillosos en el sentit que està a punt de dinamitar totes les regles de la lògica. El darrer capítol va tenir lloc ahir, i a Madrid. La capital espanyola va ser el lloc triat pel president català, Artur Mas, per defensar que la taxa turística servirà per donar suport al sector turístic català... que curiosament s'ha posicionat unànimement i vehementment contra el nou tribut. En resum, que és pel seu propi bé i que s'hauran d'empassar la medicina encara que no la vulguin. Mas, a més, es va dirigir als presents tota l'estona en futur, no pas en condicional, com donant per fet que la taxa serà aplicada. Cal recordar que els representants del sector turístic que es van reunir amb ell el 5 de gener van assegurar que havia deixat laproposta en stand by a l'espera de noves reunions.

Artur Mas va defensar ahir en un esmorzar informatiu d'Europa Press que la taxa per pernoctacions que es cobrarà en els establiments turístics de Catalunya per donar suport al sector turístic. Després d'aclarir que "no hi haurà ecotaxa" -en el sentit que, a diferència de la que es va implantar i va fracassar a les Balears, els ingressos no serviran per a a finançar actuacions de millora mediambiental- , Mas va explicar que el que hi haurà és una taxa que gravarà les pernoctacions en els establiments turístics de Catalunya, i que serà d'entre 1 i 3 euros, en funció de la categoria de l'establiment.

El president es va referir al turisme com la "pedra bàsica" de l'economia catalana i el sector del futur per a Catalunya. "Ara mateix no tenim suficients recursos per donar suport a aquest sector com s'ha de fer", va justificar. Per a Mas, no hi ha una altra manera per promocionar el turisme, proporcionar incentius a les companyies aèries per volar a Catalunya i que s'estableixin més rutes o mantenir els atractius turístics de la comunitat. Diari de Girona ja va revelar fa uns dies que el conseller Mena va dir als representants del sector turístic gironí, en una reunió, que si volieb Ryanair a Girona hauria d'haver-hi taxa.

Ahir, Artur Mas va apel·lar a "com a mínim corresponsabilitat per generar recursos per donar suport a aquest sector", com ja s'aplica -en forma de taxes?- en altres països europeus.

El president de la Generalitat va destacar que Catalunya rep un 24% dels turistes estrangers que visiten Espanya i que la taxa "la pagarà bàsicament la gent que vingui de fora". Mas va concloure els seus arguments apostant per la taxa de pernoctacions posant com a exemple la Sagrada Família, que, ha dit, "s'està construint sense una sola aportació pública" gràcies al tiquet que paguen els turistes que van a visitar-la.

El cas de lataxa turística és una mica diferent, ja que la pràctica totalitat dels ector, a Catalunya i a les comarques de Girona, s'hi han mostrattan contraris que estan disposats a renunciar a les campanyes de promoció o als ajuts a les aerolínies que en teoria s'en beneficiaran.

Qüestionen ajuts a Ryanair

Precisament quan Mas s'estava referint als incentius a les aerolínies, les seves paraules van ser interrompudes pel president d'Air-Europa, Juan José Hidalgo -que es trobava present entre els assistents de la conferència- en preguntar al president de la Generalitat que per quina a unes companyies aèries se'ls concedeixen ajudes i a d'altres no.

Hidalgo es referia a les 19 noves rutes que obrirà l'aerolínia de baix cost irlandesa Ryanair, des de l'aeroport de Girona durant la temporada d'estiu que ve, després d'obtenir noves subvencions per part de la Generalitat.