Alguns "comerciants, hotelers i ciutadans en qualitat de perjudicats" de l'avinguda Just Marlès han adreçat una queixa a l'Ajuntament de Lloret per l'"anormal desenvolupament de les obres". En el seu escrit d'"exigència" enumeren els perjudicis que els suposa l'estat acutal de la Riera en pèrdua de material, augment en la despesa d'aigua i descens de clientela. Tot a causa de la pols però, a més, indiquen que si es manté aquesta situació durant molt temps algun resident o comerciant podria contreure malalties respiratòries com la "silicosi".

Els afectats indiquen que les obres han convertit la Riera en una pista de tenis de terra batuda i provoca que, per exemple, un local de roba per a la llar hagi de netejar setmanalment les estovalles exposades per la brutícia de la pols flotant, o que un local de restauració "tiri les pizzes diàriament a la brossa si passen temps exposades", que farmàcies i botigues de records hagin de netejar els seus productes matí i tarda i que els veïns no puguin obrir la finestra per evitar que la pols els embruti el pis.

En l'escrit adreçat a l'alcalde Romà Codina (CiU) i el regidor d'Obra Pública, Josep Valls (CiU), consideren que l'Ajuntament manté una actitud de "deixadesa" en la neteja de la zona i obliga així els propietaris de negocis a "gastar immenses quantitats d'aigua regant el paviment als efectes de sufocar la pols", cosa que origina importants despeses econòmiques derivades de l'elevat consum d'aigua.

El malestar dels comerciants, que resulta evident en el to amb que subscriuen l'escrit, no només es trasllada en l'àbimt comercial, on asseguren que la situació actual d'aquesta artèria de la vila està provocant un "descens preocupant d'afluència en els establiments", sinó que també ho traslladen a l'àmbit de la salut en assegurar que l'estat de les obres provoca problemes a les vies respiratòries de clients i veïns per la constant inhalació de pols.

En aquest sentit exposen la informació que els ha facilitat un metge a qui van consultar i que els va manifestar com respirar pols de forma continuada durant llargs períodes de temps pot originar malalties pulmonars. No escatimen en detalls i, entre el reguitzell d'aquestes, inclouen la silicosi o la beriliosi, malaltia aquesta darrera que es produeix per l'exposició al beril·li -abundant en indústries de ceràmica, refineries o manufactures de reactors nuclears, per exemple.

Les obres no han acabat

L'alcalde de la població indica que en cap cas la situació de la Riera es perpetuarà i afegeix que durant el període nadalenc es van aturar les obres de renovació del paviment de l'avinguda Just Marlès atesa la importància de les dates en l'aspecte turístic i comercial. I és que la intenció era evitar que durant aquestes dates els visitants del municipi no poguessin moure's amb normalitat.

Codina ha precisat que les obres ja s'han tornat a reprendre i finalitzaran en un mes i mig. De fet, especifica que en l'actualitat els operaris estan treballant en la segona fase de les mateixes que inclou la reparació de les escales i tornar a aplicar una capa de pintura als espais que ho necessiten. Més tard s'aplicarà una capa de vernís al paviment que n'augmentarà la intensitat del color al temps que finalitzarà amb la problemàtica de la pols. Aquesta capa de vernís serà d'un gruix determinat per impedir que es converteixi en una superfície relliscosa.

L'exposició de l'alcalde serveix també d'explicació al comerciants que s'han queixat i que no volen "ni debatre, ni exposar, ni proposar el que és obvi" sinó "exigir una actuació immediata, correcta i integral" a la riera.