Quatre mesos són els que han transcorregut des que el Departament de Salut va posar fi al servei d'urgències nocturnes a set CAP (Centres d'Atenció Primària) de la Selva interior. Una data, el 12 de setembre de l'any passat que ha marcat un abans i després en aquesta zona de la comarca, perquè va néixer un moviment ciutadà -ara conegut sota el nom de plataforma UnitspelCAP- que s'ha mobilitzat fins a dia d'avui per recuperar aquest servei sanitari durant les nits als ambulatoris de la comarca.

Una de les accions més rellevants de la plataforma i que ha durat fins ara és l'ocupació d'aquests centres sanitaris durant les nits, durant l'horari en què hi solia haver el servei d'urgències nocturnes. En aquests moments però, tal com van explicar ahir fonts de la plataforma, l'ocupació dels centres es realitza de forma diferent. Si bé els CAP estan tancats durant les nits, membres de la plataforma els ocupen almenys una nit a la setmana per fer-hi les assemblees.

A banda d'aquesta actuació, durant aquests mesos també han realitzat d'altres mobilitzacions com ara l'ocupació de la seu de la Generalitat a Girona per exigir dades al Departament de Salut i aquest desembre van anunciar que el seu moviment, juntament amb altres de Catalunya, emprendrà accions legals per portar als jutjats el Govern català per "la injustícia i la presumpta il·legalitat de les retallades". Sobre aquest darrer punt, el moviment selvatà segueix reunint-se amb d'altres paltaformes sobre retallades del país i el proper dia 19 es trobaran a Barcelona per posar en comú les diferents idees sobre com orquestrar la possible denúncia als membres del govern de la Generalitat.

Cal recordar que la zona de la Selva interior es troba sense servei d'urgències a la nit en set ambulatoris, els situats a Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Breda, Hostalric, Sils, Vidreres i Anglès fruit de la reorganització del servei que va realitzar el Departament de Salut, que els suposa un estalvi d'un milió d'euros anuals, segons ha explicat en més d'una ocasió la conselleria. Ara el servei urgent sanitari a les nits en aquesta zona de la Selva funciona de forma que qualsevol ciutadà si té una urgència ha de trucar al telèfon 112 o bé traslladar-se fins al Punt d'Atenció Continuada (PAC) que es troba al dispensari de Santa Coloma de Farners.

Segueixen les mobilitzacions

Tot i els quatre mesos la plataforma UnitspelCAP no atura les seves mobilitzacions, la propera serà dissabte tal com van confirmar fonts d'aquesta i consistirà a desplaçar-se fins a Lloret de Mar durant la visita institucional del president de la Generalitat, Artur Mas, que realitzarà la Casa de Cultura.

En aquesta acció, fonts de la plataforma ciutadana de la Selva interior asseguren mostrar el seu rebuig a les retallades del govern de Mas i alhora, denunciaran el president -com ja van fer aquest estiu a Sant Hilari- la falta d'informació per part de la conselleria de Salut. I també li recordaran les últimes notícies relacionades amb alts càrrecs del Departament de Salut com ara la denúncia a Fiscalia per part de la CUP de Reus a Josep Prat, el president de l'Institut Català de la Salut, entre d'altres.