Una empresa ha sol·licitat permís al Ministeri de Medi Ambient per fer prospeccions entre Menorca i Cap de Creus per localitzar jaciments de gas i petroli. Dues entitats, l'Associació de Naturalistes de Girona i els científics del projecte Ninam, que censen els cetacis de Cap de Creus, han alertat que les prospeccions sísmiques que porten a terme per localitzar jaciments poden afectar els recursos pesquers i els cetacis. Demanen que s'extremin les mesures. Per aquesta àrea passen anualment centenars de dofins i balenes cap al mar de Ligúria i fan el camí invers després de l'estiu.

L'empresa noruega Seabird Exploration FZLCC ha sol·licitat al ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí els permisos per portar a terme la campanya sísmica al mar Mediterrani per a la recerca d'hidrocarburs, tant gas com petroli. Es tracta d'un projecte, "Campanya sísmica en áreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares " que contempla fer prospeccions de la geologia del fons marí en una àrea que seria des de Menorca a ai?gües nacionals franceses per tal de trobar indicis de bosses de gas natural o de petroli que posteriorment les empreses interessades del sector podrien voler en explotar. Els estudis previstos, segons les entitats, tenen una àrea enorme, i en general cobreixen grans profunditats, de més de 1.000 metres, excepte a la vora del cap de Creus, on s'acosta a 13 quilometres del litoral i puja fins a 150 metres de profunditat. El projecte contempla una àrea des de Menorca fins a aigües franceses per portar a terme les explosions.

Explosions des d'un vaixell

El sistema que s'utilitza per a aquest tipus de prospeccions consisteix en crear explosions amb un canó d'aire comprimit des d'un vaixell i captar com reboten les ones al fons amb sondes per tal de fer un dibuix del fons. Produeixen unes ones d'intensitats intolerables per a la fauna marina i poden ocasionar efectes negatius als cetacis. Apunten que els suposa una pèrdua de les habilitats de comunicació dins el grup, una disminució de la capacitat d'ecolocalització amb la reducció de l'eficàcia de captures i desplaçament de l'hàbitat. També es donen traumes físics, pèrdues auditives i canvis de comportament, adverteixen.

El projecte presentat no tindria en compte suficientment els efectes del so i la vibració en d'altres espècies marines com els peixos, els cefalòpodes i el coral. Les dues entitats posen de manifest i recorden que existeixen poblacions de cetacis de gran importància en aquesta àrea que estan protegits per diferents directives (Directives, com la Directiva Hà?bitats, Directiva 92/42/CEE, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Proteccio? del Medi Marí). Una gran part de l'àrea de prospecció és Xarxa Natural 2000 Marina, una protecció europea que valora els valuosos recursos existents.

L'entitat i el grup d'estudi de cetacis diuen que no existeixen suficients coneixements per determinar els efectes que aquesta prospecció pot tenir sobre la fauna d'aquest àmbit. Demanen "precaució" i que el projecte valori el nivell d'exposició a l'impacte acústic, per tal de garantir que no es produiran lesions permanents als organismes marins. A més, creuen que s'han d'excloure dels estudis sísmics les àrees on es trobin espècies prioritàries a conservar. Tampoc creuen que s'haurien de fer prospeccions durant els períodes en què hi ha migració de cetacis.

L'empresa Seabird Exploration és noruega però amb domicili social a Xipre. Des de 1996 el grup d'exploració ofereix el servei d'estudi el fons marí per a compa?nyies interessades en explotar jaciments d'hidrocarburs. Tenen innovadora tecnologia i una important flota amb nou bucs per realitzar els estudis. Segons el Diari de Mallorca, que es feia ressò del projecte que afecta Cap de Creus, una vegada els obté, els facilita als clients -grans petrolieres com Total, BP, Chevron o Shell- o els posa al mercat al millor postor, la qual cosa podria succeir en aquest cas.